|  Družba

Vrvohodec po žici prečkal Veliki kanjon

© Youtube

Ameriški vrvohodec Nik Wallenda se je zapisal v zgodovino, saj je v nedeljo kot prvi na svetu po žici prečkal Veliki kanjon. Za 426 metrov dolgo pot je 34-letnik potreboval 22 minut in 54 sekund. Med hojo na višini 457 metrov nad reko Mali Kolorado je ves čas molil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Največ težav mu je po pisanju AFP povzročal veter, zaradi katerega je moral na žici dvakrat počepniti. "Ti vetrovi so res nepredvidljivi (...) kar od nikoder pride sunek 35 milj (56 kilometrov) na uro," je povedal Wallenda po svojem podvigu. Medtem ko je po napetih 23 minutah lahko spet objel svojo soprogo in otroke, je med drugim še razkril, da ga neverjetno bolijo roke.

Wallenda, ki je znan po tem, da rad pogleda smrti v oči, je tokratno akcijo načrtoval približno štiri leta, končnega intenzivnega treninga pa se je lotil pred nekaj tedni.

YFlfbX196as

Za prečkanje kanjona velikosti dobre petine Slovenije, ki ga je v ameriški zvezni državi Arizona ustvarila reka Kolorado, je izbral odročen del na vzhodnem koncu kanjona. Med prečkanjem kanjona ni uporabljal dodatnega varovanja.

Dogodek si je bilo mogoče v živo ogledati na ameriški televiziji Discovery v okoli 220 državah.

Sprehod čez Veliki kanjon je sicer že osmi svetovni rekord Wallende. Med njimi je npr. podoben sprehod čez Niagarske slapove iz ZDA v Kanado. Načrtuje že tudi naslednji podvig, sprehod med nebotičnikoma Empire State in Chrysler Building v New Yorku, so zapisali v mednarodni agenciji za odnose z javnostmi Grayling. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.