|  Svet

Berlusconi obsojen na sedem let zapora

Sodišče v Milanu je danes nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija spoznalo za krivega v primeru Ruby in ga obsodilo na sedem let zapora in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij. Gre za razsodbo na prvi stopnji, pričakovati pa je, da se bo Berlusconi nanjo pritožil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tožilstvo je za nekdanjega italijanskega premiera zaradi spolnega odnosa z mladoletnico in zlorabe položaja poleg prepovedi opravljanja javnih funkcij zahtevalo šestletno zaporno kazen. Obramba je trdila, da je Berlusconi nedolžen, in zahtevala oprostilno sodbo.

Tako Berlusconijevi odvetniki kot tudi poslanci njegovega desnosredinskega zavezništva so se na visoko kazen odzvali z ogorčenjem. Njegov odvetnik Nicolo Ghedini je menil, da je obsodba "daleč od vsake logike". "Absurdno je, da je sodišče Berlusconiju naložilo višjo kazen, kot jo je zahtevalo tožilstvo," je poudaril Ghedini in sodišče v Milanu obtožil pristranskosti.

Poslanec desnosredinskega zavezništva Gianfranco Rotondi je medtem govoril o "državnem udaru", s katerim naj bi želeli medijskega mogotca Berlusconija umakniti s politične scene. "Italijanska demokracija je ogrožena. Brez zločina in brez dokazov je bil obsojen eden glavnih akterjev italijanske politike v zadnjih 20 letih," pa je menil Berlusconiju naklonjeni senator Lucio Malan.

Na drugi strani je manjša skupina protestnikov pred sodiščem po razglasitvi razsodbe navdušeno vzklikala in ploskala ter prepevala italijansko himno.

V sodnem procesu, ki je tudi zaradi manevrov obrambe trajal več kot dve leti, so 76-letnemu Berlusconiju sodili zaradi obtožb, da je imel spolni odnos z maroško prostitutko Ruby v času, ko je bila stara 17 let, kar sicer oba zanikata. Ob tem naj bi leta 2010 zlorabil uradni položaj, ko je posredoval pri policiji za izpustitev Ruby iz zapora.

Gre že za drugi Berlusconijev poraz v sodni dvorani v zadnjih dneh. Prejšnji teden je italijansko ustavno sodišče zavrnilo pritožbo prvaka desnice v primeru Mediaset, v katerem je bil obsojen na štiri leta zapora zaradi utaje davkov. Prizivno sodišče je obsodbo v tem primeru že potrdilo.

Analitiki so po poročanju britanskega BBC opozorili, da bi lahko imela razsodba velike politične posledice za Italijo. Oslabila bi namreč lahko vladajočo koalicijo premiera Enrica Lette, ki je odvisna od podpore Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.