Teror zvonov

Spoštovani g. Strehovec,

priznati moram, da me je vaša izjava v zadnji številki Mladine (21.6.2013), v kateri izpeljujete, da cerkveno zvonjenje (posredno, kot svoboda delovanja verskih skupnosti...) sodi med temeljne človekove pravice, nekolikanjci razhudila.

Pri vaših letih in izobrazbi bi pa že morali vedeti, kako hudo se motite. Ali pač: kako zelo lažete. Če malce banaliziram, je po tej logiki vsaka vojna v imenu vere (ali teroristični napad, če že hočete) ustavno zagotovljena pravica. Svet je raven in sonce se vrti okrog zemlje, mar ne? Če kdo meni drugače: na grmado z njim!

Saj vendar ne morete misliti resno.

Poskusite s treningom empatije: moja postelja je 25 m zračne črte od cerkvenega zvona. In ta zvoni vsake četrt ure. Podnevi in ponoči.

Štiriindvajset skozi sedem.

Kalibriran merilni instrument nazorno pokaže, da zvočna jakost tega angelskega speva krepko presega zakonske omejitve.

Nikarte torej ne govorite in ne pišite o temeljnih človekovih pravicah. Pri cerkvenem zvonjenju gre za pred sodiščem dokazljivo fizično nadlegovanje.

In ker vas kot predstavnika Škofovske konference verjetno bolj kot fizično in duševno blagostanje človeka zanimajo finance, je nenazadnje dokazljiva tudi materialna škoda v obliki znižanja vrednosti kateregakoli zemljišča s svetim kembljem v bližini.

Med vaša akademska področja sodijo moralna teologija, bioetika, okoljska in zakonska etika?

Lep pozdrav in naj bo vaša noč mirna. Tisti, ki živimo v bližini cerkva, o tem lahko zaenkrat zgolj sanjamo. Če nam že uspe zaspati.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.