|  Ekonomija

Osem milijard evrov za mlade brezposelne Evropejce

Za zaposlovanje mladih bo v večletnem evropskem proračunu za obdobje 2014-2020 na voljo najmanj osem milijard evrov, ne le šest, kot je bilo sprva načrtovano, je po koncu prvega dne vrha EU v Bruslju povedal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Boj proti brezposelnosti mladih ni "misija nemogoče", je še poudaril.

Sprejeli smo niz odločitev, ki mladim lahko prinesejo in tudi bodo prinesle službe, je poudaril Van Rompuy. V okviru pobude za zaposlovanje mladih bo na voljo osem milijard evrov, ne le šest.

Voditelji so februarja v dogovoru o proračunu 2014-2020 za zaposlovanje mladih sicer rezervirali šest milijard evrov, a bo mogoče s prožnostjo pri porabi evropskega denarja, dogovorjeno v pogajanjih z Evropskim parlamentom, za brezposelne mlade dejansko nameniti občutno več - najmanj osem milijard evrov, je pojasnil Van Rompuy. Poleg tega bo koriščenje sredstev iz sklada za zaposlovanje mladih osredotočeno na prvi dve leti, torej na leto 2014 in 2015.

Članice bodo tako pospešile priprave shem jamstev za mladih, s katerimi naj bi mlajšim od 25 let v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni ali končajo formalno izobraževanje, zagotovile kakovostno zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo.

Sredstva iz evropskega sklada za boj proti brezposelnosti mladih bodo na voljo regijam, ki so v letu 2012 beležile več kot 25-odstotno brezposelnost mladih.

Revnejša slovenska regija, Vzhodna Slovenija, tega merila ne izpolnjuje, vendar so slovenski pogajalci vztrajali, da bi do teh sredstev kljub temu morala biti upravičena, saj je Slovenija lani med vsemi članicami unije beležila največjo rast brezposelnosti. S tem argumentom si je Slovenija uspela izboriti, da je v osnutku sklepov vrha EU izrecno omenjeno, da se je brezposelnost mladih v državi lani povečala za več kot 30 odstotkov in da bo zato tudi Vzhodna Slovenija lahko koristila omenjena evropska sredstva.

"Glede na to, da se je brezposelnost mladih v Sloveniji v letu 2012 povečala za več kot 30 odstotkov, bo tudi regija Vzhodna Slovenija, kjer je bila brezposelnost mladih v letu 2012 več kot 20-odstotna, koristila sredstva iz pobude za zaposlovanje mladih," piše v opombi v osnutku sklepov vrha EU.

Druga ključna tema tokratne razprave je bila financiranje gospodarstva, predvsem malih in srednjih podjetij, ki so največji delodajalci, a imajo največje težave zaradi kreditnega krča, je izpostavil predsednik Evropskega sveta.

Da bi rešila ta problem, bo unija še bolj aktivirala Evropsko investicijsko banko, tako da bo mogoče njeno nedavno krepitev z desetimi milijardami evrov čim bolje izkoristiti za pomoč malim in srednjim podjetjem, je pojasnil.

Vrh je danes tudi potrdil priporočila za proračunsko in reformno ukrepanje članic, ki jih je Evropska komisija objavila 29. maja. Šef komisije Jose Manuel Barroso je ob tem vnovič pozval članice, naj pospešijo izvajanje reform.

Slovenija je dobila iz Bruslja devet priporočil. Ključni sta opozorili glede sanacije bančnega sistema in privatizacije, druga priporočila pa se nanašajo na krepitev stabilnosti javnih financ ter nadaljnje reforme trga dela, pokojninskega sistema, sodstva in poslovnega okolja. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.