, 09:00  |  Družba

Kolumne Janka Lorencija v knjigi Trije krogi jeze

Kolumnist Janko Lorenci

Kolumnist Janko Lorenci
© Borut Krajnc

Spreminjanje sveta in Slovenije je kolumnist Janko Lorenci v svoji novi knjigi razdeli v tri kroge. Prvi so bila prva leta po izbruhu krize, leta "postopnega nabiranja negotovosti, strahu, pasivnosti, a tudi jeze". Drugega so zaznamovali protesti, začenši s tistim v Mariboru. Tretji krog pa predstavlja dandanašnji, ko ne vemo, kako bo naprej. Po besedah Lorencija, ki je včeraj predstavil knjigo Trije krogi jeze, je dobro, da iz stiske, jeze in razvijajočih drugačnih pogledov raste alternativno gibanje.

"Ne vemo, kam gremo, ne vemo, kakšne so vendarle tiste poti, ne vemo, ali bo prišlo do vsesplošne vstaje, mogoče celo do revolucije, ali pa bomo postali žrtev diktature. Edino kar je res gotovo v vsej tej negotovosti je, da hitrih in čudežnih okrevanj ne bo," je prepričan.

V tem smislu nas po njegovih besedah "meče sem in tja, med optimizmom in pesimizmom". Lorenci misli, da razlogov za obup sicer še ni, a hkrati poudarja, da še vedno prevladuje pesimizem, saj ne vemo, kje je tisto dno, v katerega lahko utonemo. Eden od osnovnih razlogov za ta pesimizem je, da nam vlada ena in ista politika, kakršna je bila od začetka, tako da človeka zajame kar "črn pesimizem". "Zdaj smo nekakšni ljudje krize, kar je po eni strani dobro, po drugi strani pa slabo, ker to krizo še vedno vodijo statusquojovske sile," je med drugim dejal.

Opozoril je, da se kritičnost nevarno meša s kritikarstvom, kar je po njegovem skoraj enako nevarno kot odsotnost kritičnosti. Na podlagi tega zelo nihamo od fatalizma, katastrofizma do mnenja, da se bo že nekako uredilo samo od sebe, pravi Lorenci in poudarja, da je kriza ustvarila negotovost že o osnovnih stvareh.

Lorenci ob tem dodaja, da so kolumnisti bolj ali manj vendarle del nekega mainstreama in da jim včasih manjka tudi nekaj poguma v tem smislu, da bi postali "bolj radikalni". Morda zdaj še ni tisti trenutek, a skoraj verjetno bo prišel, ko se bo zelo jasno videlo, da se situacija ne bo spremenila brez hudih vstaj in demonstracij, ki bodo mogoče vsebovale tudi nasilje. "Nočemo hujskati k nasilju, ampak bo lahko izbruhnilo in takrat bomo v hudih dilemah, kako se opredeliti," je še dodal.

Janko Lorenci je sicer kot kolumnist začel pri Mladini leta 2008 in vse v Treh krogih jeze objavljene kolumne so iz tega obdobja in iz tega tednika, kjer jih je skupno slabih sto. Za Lorencijem je 45 let novinarskega dela in deset let kolumnistike, je v predgovoru dejal urednik knjige Niko Toš in dodal, da je presenetljivo, kakšna gmota sčasoma nastane iz vsakotedenskih drobcev".

Pisatelj Peter Kolšek pa je med drugim poudaril, da politična kolumnistika publicistični žanr, ki mu gre pri nas dobro. Lorenci je pronicljiv in ni samo kolumnist in razlagalec težkih časov, ampak analitik in metodik, ki v svojih kolumnah osvetljuje poti, za katere meni, da vodijo na plano. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.