Darja Kocbek

, 07:40  |  Svet

Vrnitev v fevdalno Evropo

So gospodarske politike, potrebne za ohranitev evra, še v skladu z demokracijo? Grško javno RTV so ustanovili po padcu vojaške diktature. Sedanja grška vlada, ki izvaja politiko EU, se je prejšnji mesec odločila, da jo bo ukinila, brez potrditve v parlamentu. Serge Halimi, direktor Le Monde Diplomatique, piše, da bi preden je sodišče razveljavilo to odločitev, evropska komisija lahko opozorila na protokol o javni radioteleviziji, ki je del amsterdamske pogodbe iz leta 1997. V tem protokolu namreč piše, da je »sistem javne radiotelevizije v državah članicah neposredno povezan z demokratičnimi, socialnimi in kulturnimi potrebami vsake družbe, potreben je tudi za zagotovitev pluralizma medijev«.

Namesto tega so na komisiji podprli odločitev grške vlade o ukinitvi javne RTV z besedami, da bi bilo treba to odločitev gledati v »okviru velikih in potrebnih naporov vlade za posodobitev grškega gospodarstva«. Halimi ob tem spomni, da so kljub zavrnitvi na referendumih evropski politiki in funkcionarji skušali za vsako ceno uveljaviti novo ustavo, pa na kandidate, ki so obljubili, da bodo poskrbeli za nova pogajanja o ustavi, po izvolitvi pa so jo potrdili, ne da bi prestavili eno samo vejico. Ciprčani so skoraj ostali brez dela svojih prihrankov, ko so jim jih skušali obdavčiti.

A odločitev o ukinitvi grške javne RTV je nov mejnik. Evropska komisija je pogledala vstran, ko je vlada skušala ukiniti edini grški medij, ki ni v lasti grških ladijskih mogotcev, ker bi ta ukinitev omogočila preprosto in hitro ukinitev 2800 delovnih mest v javnem sektorju, ki je ves čas trn v peti Bruslja. S tem zmanjšanjem števila zaposlenih bi Grčija uresničila zahtevo evropske trojke za zmanjšanje števila javnih uslužbencev. To trojka zahteva v državi, kjer je skoraj 60 odstotkov mladih brez zaposlitve.

Serge Halimi razlaga, da hkrati špekulanti od kreditov, ki so jih dajali Grčiji po astronomskih obrestnih merah, niso izgubili niti centa. »Očitno trojka z ropanjem evropskih davkoplačevalcev v korist hedge skladov opravičuje trpljenje Grkov. Tudi bolnišnice, šole in univerze bi lahko zapirali brez kakršnega koli nasprotovanja. Ne samo Grčija, celotna Evropa je s takšnimi žrtvami na poti k novemu srednjemu veku,« opozarja direktor Le Monde Diplomatique.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.