Denis Vičič

, 12:00  |  Družba

Lumu: Prek Kickstarterja uspešno v svet

Lumu

Lumu
© kickstarter.com

Po LLstolu arhitekta Luke Ločičnika, Musguard blatniku industrijskega oblikovalca Jurija Lozića za t.i. muslauf kolesa in lesenem, camera obscura fotoaparatu Ondu oblikovalca Elvisa Halilovića, ki jim je prek Kickstarterja, ameriške spletne platforme za zbiranje zagonskih sredstev za izvedbo raznih projektov, uspelo zbrati želena sredstva in se svoje domislice že trudijo dostaviti podpornikom z vsega sveta, ogromno zanimanja žanje še en slovenski proizvod – Lumu.

Gre za merilnik svetlobe, zaenkrat namenjen le uporabnikom iPhonea, ki naj bi prav prišel predvsem profesionalnim fotografom, pa tudi amaterskim, ki bi radi svoje spomine shranili v kar se da dobri kakovosti. Proizvod je nekaj novega, ker je veliko manjši in cenejši od drugih tovrstnih merilnikov, poseben pa je tudi zato, ker za svoje delovanje ne potrebuje baterij. Uporabnik napravico preprosto vtakne v priključek za slušalke na telefonu, mobilna aplikacija pa mu nato pove, s katerimi nastavitvami občutljivost filma (ISO), odprtine zaslonke in hitrosti zaklopa bo dobil lepo fotografijo.

Lumu je delo Luka Malija, Marka Pirca, Benjamina Poloviča, Maje Tisel in Staša Stankoviča, ki so s pomočjo podjetnika Nika Klanška prvo predstavitev prototipa imeli v začetku maja v New Yorku. Pretekli ponedeljek pa so »začetno brco« za zagon proizvodnje začeli iskati še na Kickstarterju. Platforma je primerna z dveh vidikov – inovatorji hitro dobijo odziv in, če je dober, svetovno prepoznavnost.

Ustvarjalci iz startup podjetja Lumu Labs so si zastavili, da bodo s kampanjo zbrali 20 tisoč dolarjev, in znesek presegli že v enem dnevu, zdaj so zbrali že več kot 200.000 dolarjev. Pet dni pred koncem je za merilnik 79 oziroma 99 ameriških dolarjev prispevalo več kot 2200 navdušencev nad inovacijo. Imate še nekaj dni časa, da jih podprete tudi vi.

67700950

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.