Vlado Miheljak

Vlado Miheljak

 |  Mladina 28  |  Dva leva

Zaton svobodne Evrope

(Call of Duty)

Slovenija »gotovo« ne bi zapirala zračnega prostora, če bi prek njenega ozemlja letel Snowden.
— Karel Erjavec se pokončno kot Morales, Madura in Ortega upira ameriškemu diktatu (STA, 8. 7. 2013)

Na zadnjo junijsko nedeljo je pred Kapelo mučencev v središču vasi potekala spominska sveta maša, takoj za tem pa še slovesnost v spomin domačinom, ki so bili žrtve vojnega in povojnega nasilja. Mašo je daroval urednik Družine Franci Petrič, slavnostna govornica je bila Helena Jaklitsch, rdeča nit slovesnosti pa je bila 70. obletnica birmovanja škofa Gregorija Rožmana v Šentjoštu.
— V Šentjoštu nad Horjulom so 30. 6. 2013 uprizarjali slovensko poglavje računalniške igre Call of Duty (vir: MojaObčina.si)

Ne vem, ali naj bom ob zlomu evropske avtonomije v primeru Snowden vesel ali žalosten. Vesel, pravzaprav bolj privoščljiv, ker nam prvič ni treba osramočeno ugotavljati, da se drugače od avtonomne Evrope nekritično in poslušno udinjamo diktatu Združenih držav. Evropska unija je bila v času šibke, od pomoči odvisne Rusije dolga leta edina realna sila, ki se je v svojih stališčih in praksi kolikor toliko upirala histeričnim ameriškim imperativom po zavezništvu. Po zavezništvu v nasprotju z evropskimi standardi in tudi z mednarodnim pravom. Tudi v času po 11. septembru, ko so ZDA igrale na struno pietete do žrtev terorističnega napada, se denimo Francija ni vdala diktatu čustev. Sedanja Hollandova vlada pa je podobno kot številne druge pokleknila pred velikim bratom. In jo, podobno kot Špance, menda sedaj peče vest. Kar je dobro. Je pa vprašanje, kaj dolgoročno pomeni skupinska kapitulacija pred ameriškim pritiskom. Ne da bi bili preveč pretenciozni in videli popolno vzporednico, a kapitulantsko obnašanje evropskih velikih držav v primeru Snowden spominja na popuščanje in uklanjanje diktatu Nemčije v času münchenske konference leta 1938, ki je pomenila smrt stare Evrope. Bo aktualna Evropa sedaj napako ponovila? Kljub že izrečenim obžalovanjem ostaja grenak priokus ob uganki, kaj bi bilo z Evropo, če bi Snowdna našli in izbezali iz Moralesovega letala.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.