Klemen Košak

 |  Mladina 28  |  Politika

Rončević proti državi

Imel bo težko nalogo pri dokazovanju, da ni bil v konfliktu interesov

Nezamenljivi Rončević

Nezamenljivi Rončević
© Borut Krajnc

Dr. Borut Rončević je član odbora Agencije RS za raziskovalno dejavnost (ARRS) postal 11. julija lani po neuradnem avtomatizmu, po katerem so vsi direktorji direktorata za visoko šolstvo v svojem mandatu v tem odboru.

Vendar se pri Rončeviću to ne bi smelo zgoditi, je prepričana nova vlada, ki ga je aprila razrešila s tega položaja. Sklep o ustanovitvi ARRS namreč med drugim določa, da član odbora na more biti tisti, ki »opravlja dela oziroma dejavnosti na področju, kjer obstaja možnost konflikta med njegovimi zasebnimi in javnimi interesi na strani agencije«. Rončević zdaj toži zoper razrešitev z argumentom, da konflikta interesov ni bilo. Vlada je prejšnji teden predlagala sodišču, da se tožba zavrže.

Rončević je bil soustanovitelj inštituta INTEA, ki je ustanovitelj fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ). Svojemu deležu se je po uradnih podatkih odpovedal že marca lani, preden je prišel na ministrstvo za izobraževanje. Vendar je šele čez tri mesece lastnica tega deleža postala Tamara Valič Besednjak, asistentka na FUDŠ. Rončević tega časovnega neskladja ni nikoli pojasnil, zanimivo pa je tudi, da so listine o prenosu deleža postale javne šele januarja letos, na dan, ko je odhajajoča vlada izpred njegovega naziva odstranila besedici »vršilec dolžnosti«, ga zaposlila za pet let in mu, ker ga je nova vlada razrešila, posredno omogočila 17 tisoč evrov odpravnine.

Kakorkoli, Rončević je bil ves čas svojega mandata na spletnih straneh FUDŠ in Fakultete za informacijske študije (FIŠ) naveden kot njun predavatelj. Rončevićevo podjetje BMK je od FIŠ v štirih letih prejelo 18 tisoč evrov, nazadnje julija lani 4125 evrov, kažejo podatki Supervizorja Komisije za preprečevanje korupcije. Zanemarljivo ni niti, da so vsi drugi ustanovitelj inštituta INTEA ostali enaki in številni med njimi so tako kot Rončević simpatizerji stranke SDS.

Med Rončevićevim vodenjem slovenske visokošolske politike je ARRS izvedla več razpisov, pri katerih je obstajal sum, da so prirejeni v korist FUDŠ ali FIŠ in v škodo javnih univerz. Na enem od sumljivih razpisov, na razpisu za mentorje mladim raziskovalcem, je bil med izbranimi celo Rončević. Pravzaprav bi težko našli bolj očiten konflikt interesov, kot je bilo Rončevićevo delovanje na ARRS.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.