Denis Vičič

, 15:00  |  Politika

Kdo ogroža demokracijo

Vinko Gorenak nad Matjaža Hanžka

Matjaž Hanžek na eni od vstaj

Matjaž Hanžek na eni od vstaj
© Borut Krajnc

Še preden je minuli teden na zahtevo poslancev SDS v državnem zboru potekala izredna seja o stanju demokracije v državi, je o tem razpravljal odbor za pravosodje. Za SDS so nedemokratični mediji, ki se neupravičeno spravljajo nanje, in sodišča, ki ne presojajo v njihovo korist. Vinka Gorenaka pa motijo tudi demonstracije.

Te so bile, kot je dejal, »organizirane, sponzorirane, spodbujene s strani posameznikov, ki so ljudi izrabili in za katerimi je stala leva politična opcija«. Nekdanjega ombudsmana Matjaža Hanžka je označil za enega glavnih organizatorjev protestov in namignil, da je imel na drugi vstaji v avtu sumljive reči.

V stranki TRS so se vprašali, kako Gorenak ve, kaj je njihov predsednik prevažal v avtomobilu. »Kateri zakon je dajal bivšemu notranjemu ministru pravico nadzorovanja posameznikov, proti katerim ni bila vložena nobena obtožnica?« Odzvali so se tudi vstajniki in odločno zanikali Gorenakove »sovražne in podle insinuacije«.

Hanžek sicer pravi, da je stranka namenila sto evrov za najem prostora, kjer so se vstajniki enkrat sestali, za prijavo neke prireditve pa je manjši znesek prispeval tudi sam. Gorenaka poziva, naj, če bi rad kaj prijavil, to stori: »Če ne prijavi kaznivega dejanja, je on v prekršku. Če nima nič, pa naj pove, da je šlo le za grožnje.« Gorenakovo govoričenje in splošno iskanje levih ekstremistov morda nista brez posledic. Odkar je v Cankarjevem domu potekala javna tribuna društva slovenskih pisateljev, se nekaterim v društvu in stranki TRS sesuvajo računi elektronske pošte in računalniki. »Kdo to počne, ne vem,« pravi Hanžek, »se pa gotovo nekaj dogaja.«

Gorenak se je na odboru spomnil še granitnih kock, ki so jih na študentskih demonstracijah leta 2010 izgredniki metali v parlament. Za to dejanje je znova okrivil profesorja na ljubljanski fakulteti za družbene vede Andreja Kurnika in njegove somišljenike, ki jih je že takrat označil za »levičarske ekstremiste«. Politolog je obtožbe zanikal že pred tremi leti. Ko so začele po zraku leteti kocke, ga namreč ni bilo več na Trgu republike, kar ima zabeleženo tudi policija, je Kurnik povedal za spletni portal Siol.net. A Gorenaka to očitno ne moti …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.