Aleksandra Bikić

, 12:05  |  Politika

Referendum o hotelu K4 padel

V interesu koalicije ŠOU izvedba promocije referenduma

© Uroš Abram

Po neuradnih podatkih je z 91,5 odstotkov glasov proti padla pobuda za hotel K4. Prvega študentskega referenduma se je udeležilo 319 volivcev, kar pomeni 0,64-odstotno udeležbo. Na ŠOU so nad porazno udeležbo razočarani. Približno polodstotno udeležbo v študentski skupini Iskra pripisujejo neprimernemu počitniškemu času izvedbe in odločitvi za samo eno volišče.

Za izvedbo referenduma je ŠOU namenil le 3.000 evrov, za njegovo promocijo pa 9.000 evrov. Kar tri četrtine proračuna za referendum je šlo za hostese in majice, namenjene »osveščanju študentov o poteku referenduma in o prednostih investicije v hostel K4«.

Od virov blizu vodstva ŠOU smo izvedeli, da gre najverjetneje za namerno napako. V interesu koalicije ŠOU naj bi bilo, da se referendum izvede, a pade. Mladi politiki naj bi imeli oči uprte v proračun za izvedbo referenduma in ne v projekt hotel K4.

Javnosti je že znano, da je podjetje FO-EL d. o. o., ki je dobilo posel tiskanja majic v višini 5.000 evrov, v lasti člana koalicijske skupine Povezani Anžeta Herbsta. Četudi je bilo njegovo podjetje izbrano na razpisu, je očitno, da je kot član skupine Povezani imel možnost manipulacije s potekom izbora najboljšega ponudnika.

Podjetju PET PLUS d. o. o. je ŠOU namenil 4.000 evrov za hostese. ŠOU naj bi prek tega podjetja najel 20 študentk za promocijo referenduma, a jih na tridnevnem referendumu ni bilo.

Glede na izjemno nizko udeležbo na referendumu je vprašljivo, ali je bilo 9.000 evrov porabljenih smiselno, saj želenega efekta ni bilo. V jesenskem času bi tudi ob cenejši promociji bila participacija na referendumu višja že zato, ker so takrat študentje v Ljubljani.

Z 9.000 evri bi lahko študente osveščali prek okroglih miz ter letakov in plakatov na fakultetah. Nekaj tisoč letakov lažje doseže študente kot promocijske majice ali 20 hostes. Na ŠOU pa vztrajajo, da je bil edini interes investicij promocija referenduma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.