|  Politika

Opozicijski poslanci Vebra pozivajo k primerni obeležitvi spomina na žrtve vseh totalitarizmov v DZ

Janko Veber, predsednik DZ

Janko Veber, predsednik DZ
© Borut Krajnc

V opozicijskih poslanskih skupinah predsednika DZ Janka Vebra pozivajo k primerni obeležitvi spomina na žrtve vseh totalitarizmov. Povod za to je Vebrov nagovor v DZ v četrtek, na dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici, ko se je spomnil žrtev omenjenega genocida in med drugim dejal, da sovraštvo in predsodki še vedno niso stvar preteklosti.

Veber je v začetku četrtkovega zasedanja v DZ spomnil na "dolžnost, da se v znak solidarnosti do družin žrtev tega nesmiselnega pokola, tudi za naše dobro, za naše prihodnje generacije, vsako leto spominjamo tragičnih žrtev pokola, katerih edini greh je bila njihova etična pripadnost".

Sovraštvo in predsodki po njegovih besedah "še vedno med ljudmi sejejo zlo, povzročajo trpljenje in predstavljajo grožnjo miru, složnosti in spravi". "Verjamem pa, da lahko predvsem z ohranjanjem spomina na žrtve in njihove družine, z zavedanjem, da je mogoče spoštovanje enakosti doseči le s sprejemanjem različnosti in z optimističnim ohranjanjem upanja v boljši jutri, zagotovimo, da se Srebrenica nikoli in nikjer več ne ponovi," je dejal.

Iz opozicijskih poslanskih skupin, kjer se s tem strinjajo, pa so Vebru poslali predlog za primerno obeležitev spomina na žrtve vseh totalitarizmov v DZ. "Predlagamo vam, da ta vaša prizadevanja nadgradite in da se na začetku prve naslednje seje državnega zbora podobno primerno in dostojno spomnite tudi žrtev, ki so jih povzročili totalitarizmi, ki so se izjemno razbohotili v 20. stoletju in ki so za sabo pustili na desetine oziroma več kot 100 milijonov nedolžnih žrtev. Mnoge žrtve so bile tragično pokončane samo zato, ker so mislile drugače od peščice totalitarnih oblastnikov," so v dopisu zapisali vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, poslanec SLS Jakob Presečnik v imenu poslanske skupine SLS ter poslanka predsednica NSi v imenu poslanske skupine NSi.

Po njihovem prepričanju ima Vebrov nagovor podlago v resoluciji evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu iz leta 2009. "Slovenija je edina država v Evropi, ki so jo tlačili vsi trije najhujši totalitarizmi 20. stoletja - fašizem, nacizem in komunizem, a komunizem je pri nas povzročil daleč največ gorja. In kar je še najhuje, velika večina žrtev je bila brez sojenja tragično pokončana prav v mesecih po končani 2. svetovni vojni," so zapisali. Kot dodajajo, je pri nas evidentiranih okrog 600 grobišč, vsaj v treh grobiščih pa je več žrtev kot v Srebrenici.

Tanko, Presečnik in Novakova Vebru tudi predlagajo, da bi se v okviru opravljanja funkcije predsednika DZ lahko udeležil spominskih slovesnosti na naših največjih grobiščih, to je v Kočevskem Rogu in na Teharjah. "S tem bi vaša prizadevanja za odpravo predsodkov postala iskrena," so prepričani.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.