Igor Mekina

, 08:20  |  Svet

Od leta 1945 kar 2053 jedrskih eksplozij

Japonski umetnik Isao Hašimoto in uspešno sodelovanje Rusije in ZDA pri konverziji jedrskih konic v jedrsko gorivo opozarjata na nevarnost jedrskega orožja – in pot do njegove odstranitve

Japonski umetnik Isao Hašimoto je izdelal poseben video-zemljevid z naslovom »2053«, na katerem je v prostoru in času prikazal 2053 jedrskih eksplozij, ki so od prvega poskusa v ZDA pa vse do danes pretresle naš svet – in onesnažile naše ozračje z zdravju zelo škodljivimi radioaktivnimi izotopi. V svojem projektu je iz ptičje perspektive pokazal naš svet in obenem za vsak mesec ki je minil v videu namenil eno sekundo.

WAnqRQg-W0k

Vse se je začelo s projektom "Manhattan in Trinity« testom blizu Los Alamosa, s katerim so prvič dokazali možnost izdelave jedrske bombe in konča z jedrskimi eksplozijami v Pakistanu leta 1998. V videu se sicer ne pojavita dva jedrska poskusa v Severni Koreji (oktobra 2006 in maja 2009), ker ni popolnoma jasno, ali sta bila res izpeljana. Na zemljevidu se prikaže vsaka jedrska eksplozija in označi vsaka država, ki jo je izvedla. Hašimoto je s projektom pričel že leta 2003 in je hotel opozoriti na nevarnost jedrskega orožja. Isao Hašimoto je bil rojen leta 1953 na Japonskem in je 17 let delal v finančnem sektorju, čeprav je študiral umetnost na Univerzi Musashino v Tokiju. Danes dela kot kurator v Muzeju Lalik v Hakoneju na Japonskem.

Da je mogoče jedrsko energijo uporabiti tudi drugače, kaže eden od uspešnih primerov sodelovanja med Rusijo in ZDA. Že konec junija je namreč ameriška agencija za jedrsko varnost NNSA sporočila, da je bil program konverzije ruskega visoko obogatenega urana v nizkoradioaktivno jedrsko gorivo izvedena z 95-odstotnim uspehom, z njim pa bodo še nadaljevali. V skladu s sporazumom med ZDA in Rusko federacijo iz leta 1993 so tako 475 metričnih ton ruskega visoko obogatenega urana, iz katerega bi lahko naredili 19.000 jedrskih konic, spremenili v gorivo za civilno uporabo. Rusija po tem sporazumu izvaja konverzijo in pošilja jedrsko gorivo v ZDA, ki nato iz njega proizvajajo električno energijo. Okoli polovica vse električne energije, ki se proizvede v ZDA iz jedrskih virov, je pravzaprav iz ruskega urana, ki je bil prvotno namenjen izdelavi jedrskega orožja. Na ta način ZDA pokrijejo okoli 10 odstotkov svojih potreb po električni energiji. Od leta 2000 naprej so ameriški inšpektorji vsako leto spremljali konverzijo 30 metričnih ton visoko radioaktivnega urana, iz katerega bi lahko izdelali 1200 jedrskih konic. Ruski strokovnjaki v ZDA na podoben način nadzorujejo, da se spremenjen jedrski material v ZDA res uporablja samo za civilne namene.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.