Darja Kocbek

, 08:15  |  Svet

Problem EU ni brezposelnost mladih

Škandal je, da veliko mladih v EU nima zaposlitve, a tudi veliko starejših je nima, kar je prav tako škandal. Mogoče je, da je brezposelnost za očeta z dvema otrokoma hujši problem kot za absolventa z univerzitetno izobrazbo, a kljub temu politiki v EU ne sklicujejo vrhunskih zasedanj z namenom rešiti problem brezposelnosti očetov. Seveda ne gre ščuvati mladih proti starejšim, ampak za pravo diagnozo problema, kajti od diagnoze je odvisna terapija. Znak, da ima Evropa problem z brezposelnostjo mladih, bi bil, če bi le stopnja brezposelnosti mladih skočila v nebo. A v kriznih državah se stopnja brezposelnosti mladih povečuje v koraku s splošno stopnjo brezposelnosti. Evropa zato nima problema z brezposelnostjo mladih, ampak z brezposelnostjo nasploh, v Die Zeit piše Mark Schieritz.

Mladi v kriznih državah ne morejo najti zaposlitve zato, ker ni delovnih mest, ne zato, ker imajo neustrezno izobrazbo. To pomeni, da so vrhunska zasedanja o brezposelnosti mladih med najbolj nepotrebnimi v zgodovini. Je res dobra ideja, brezposelne mlade iz kriznih državah privabiti v Nemčijo? Kdo bo doma v Grčiji, Španiji in Italiji, pa tudi v Sloveniji vodil vnovičen zagon gospodarstva in politično prenovo, če se bodo najbolj pametni in sposobni izselili, da bi v Nemčiji delali kot negovalci? Kriznim državam grozi množičen beg možganov, kar jih bo vrnilo leta nazaj.

Politika bi morala po Schieritzevih besedah zato narediti vse, da bi vzpostavila pogoje, da bi podjetja v kriznih državah spet lahko odpirala delovna mesta in zaposlovala ljudi. To pomeni, da bi politiki na vrhunskih zasedanjih morali govoriti, katere reforme lahko to omogočijo, kako rešiti kreditni krč, kaj narediti z dolgovi, ki jih ni mogoče poplačati. To so vprašanja, za katera je treba najti odgovore, da bodo mladi lahko dobili delo.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je takoj po junijskem vrhu EU, na katerem je bila glavna tema brezposelnost mladih, v Berlinu gostila zasedanje na to temo, se zdaj, ko je v predvolilni kampanji, teh vprašanj izogiba, ker bi rešitve zagotovo zahtevale novo breme za nemške davkoplačevalce.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.