Aleksandra Bikić

, 08:00  |  Politika

ŠOS: Študentsko delo naj mladim prinese redno delovno razmerje

© Borut Peterlin

Študentska organizacija Slovenije bo z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve pripravila konkreten predlog reforme zakona o študentskem delu. Cilj obeh je študentsko delo organizirati tako, da bo čim več mladim prinesel delovno razmerje. Lani je namreč brezposelnost med mladimi zrasla za več kot 30 odstotkov. Na ministrstvu želijo tudi, da se študentom zagotovijo minimalne socialne in ekonomske pravice, ki zaenkrat še niso urejene.

Kot ugotavljajo na ŠOS, danes študentsko delo velja kot poceni delovna sila. Študentsko delo je treba preurediti tako, da bo lahko služilo kot dodaten mehanizem postopnega uvajanja iz izobraževanja na trg dela. Skupaj s sprejetimi interventnimi ukrepi za zmanjševanje brezposelnosti med mladimi bo nov zakon o študentskem delu izboljševal položaj mladih.

V novi ureditvi naj bo tudi preprečevanje umetnega podaljševanje statusa študenta za opravljanje študentkih del. Umetno podaljševanje statusa je strošek za državo, hkrati pa ne koristi študentom, ki so že tako izkoriščani kot manj cenjena delovna sila. Z reformo bodo uvedeni ukrepi, ki bodo študente naredili bolj enakopravne na trgu delovne sile.

Problem so neenaki delovni pogoji, ki se delodajalcem splačajo. V SD-jevem podmladku Mladi forum pravijo, da bodo z novo zakonodajo morali urediti malico, povrnitev stroškov na delo, zdravstveno zavarovanje in plačilo pokojninskega sklada. S tem bodo študentje imeli bolj enakopraven položaj na trgu dela in bo izkoriščanje študentskih delavcev manj ugodno za delodajalce.

Študentsko delo predstavlja možnost pridobivanja delovnih izkušenj na želenem področju, zato na ŠOS želijo doseči tudi uvedbo centralne evidence, kjer bi se zbirale delovne izkušnje, pridobljene v času študija, ki bi formalno veljale kot kompetence za iskanje redne zaposlitve. Skupaj z ostalimi sprejetimi ukrepi za zaposlovanje mladih, bi reforma študentskega dela lahko še dodatno pospešila prehod iz izobraževanja v delovno razmerje.

Vse več študentov mora tekom študija delati tudi zato, ker si njihove družine ne morejo privoščiti študija. Kot pravijo na ŠOS je študentsko delo "nujno zlo", ker štipendija ne zadostuje za pokritje vseh stroškov študija. Tega se zavedajo tudi na ministrstvu, kjer se zavzemajo za izboljšanje položaja študentov in ohranitev "socialne komponente" študentskega dela. Kljub temu, da bo z novim zakonom o štipendiranju več štipendij in bo uvedena tudi štipendija za deficitarne poklice, ni dovolj denarja, da bi lahko država pomagala vsem.

Delovna skupina, ki sta jo sestavila ŠOS in ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, bo konkreten predlog novega zakona sestavila še letos.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.