, 18:15  |  Družba

Civilna družba Slovenije v podporo žvižgaču Edwardu Snowdnu

Združena slovenska civilna družba v skupni izjavi za javnost zahteva od slovenske vlade in organov Evropske unije, da nemudoma prenehajo z licemerjem in servilnostjo do vlade ZDA v zadevi Snowden. Civilna družba Slovenije med svojimi zahtevami od slovenske vlade pričakuje tudi, da bo podprla pobudo, da se ameriškemu predsedniku Obami odvzame Nobelova nagrada za mir, Edwardu Snowdnu in Bradleyu Manningu pa izražajo hvaležnost za njuna pogumna in odgovorna dejanja. Sporočilo za javnost in zahteve objavljamo v celoti.

Civilna družba Slovenije proti prisluškovalni vojni vlade ZDA in za zaščito žvižgačev

Združena slovenska civilna družba zahteva od slovenske vlade in organov Evropske unije, da nemudoma prenehajo z licemerjem in servilnostjo do vlade ZDA v zadevi Snowden in:

- da se javno opredelijo do Bradleya Manninga in Edwarda Snowdna in do informacij, ki sta nam jih posredovala;

- da se javno opredelijo do vztrajanja vlade ZDA, da sta Manning in Snowden izdajalca in ne žvižgača in do ameriškega izsiljevanja držav, ki bi lahko ali so bile Snowdenu pripravljene nuditi zatočišče;

- da ponudijo zaščito in zatočišče žvižgaču Edwardu Snowdnu, ki se žrtvuje med ostalim tudi za zaščito naših človekovih pravic in naših državljanskih in evropskih interesov;

- da nas zaščitijo pred množičnim vdorom ameriške vlade v našo zasebnost;

- da javno pojasnijo, kaj se je dogajalo z letalom bolivijskega predsednika Eva Moralesa v evropskem zračnem prostoru;

- da se tako Slovenija, EU in ZDA opravičijo bolivijskemu predsedniku Evu Moralesu in mu pojasnijo kaj, kako in zakaj se je dogajalo z njegovim letalom;

- da kategorično zahtevajo od vlade ZDA, da preneha izvajati informacijsko vojno in ustrahovanja svojih zaveznikov;

- da podprejo pobudo, da se ameriškemu predsedniku Obami odvzame Nobelova nagrada za mir;

- da podprejo kandidaturo za Nobelovo nagrado za mir Edwardu Snowdnu, ki jo je že vložil švedski profesor Stefan Svallfors;

- da nemudoma začasno prekinejo vse pogodbe in sporazume Slovenije in EU z ZDA o izmenjavi podatkov, vse dokler se ne ugotovi vrste in obsega škodljivih posledic, ki so jih povzročile.

Edward Snowden je 'žvižgač' in ne vohun, čeprav je za slednje obtožen in preganjan. V skladu z ameriško ustavo, univerzalnimi človekovimi pravicami in s splošno sprejetimi načeli pravičnosti in humanosti je opozoril ameriško in svetovno javnost, da vlada ZDA prisluškuje, zbira in hrani vse podatke, ki se nanašajo na naše zasebno življenje: od elektronske pošte, telefonskih pogovorov, bančnih informacij in življenjskih navad. Dostop NSA (National Security Agency) do naših podatkov je, kot vse kaže, totalen. Snowden je tvegal z razkritjem podatkov o prisluškovanju tako ameriškim kot drugim državljanom in državljankam iz držav sveta. Razkril je tudi podobno ravnanje ZDA, ki je naperjeno tudi proti institucijam EU in posameznim evropskim državam - vse to upanju, da se bomo kot prizadeti ustrezno odzvali na ravni posameznikov in posameznic in institucionalizirane politike. Vlada ZDA ne samo da nadzira naša življenja, temveč s svojo prisluškovalno vojno škoduje našim političnim in gospodarskim interesom. Če interesi in ugled ZDA trpijo zaradi odkritja resnice, je to zaradi zavržnega delovanja vlade ZDA in ne zaradi domnevne izdaje žvižgačev. Nedoumljivo je, s kakšno lahkoto vlada ZDA, domnevna izvoznica in zaščitnica demokracije, zlorablja svet s svojim svetovnim oblastniškim odnosom in licemerjem. Sramotna prizemljitev letala bolivijskega predsednika Eva Moralesa je akt državnega terorizma, za katerega sta odgovorni tako vlada EU ko ZDA.

Podpiramo izjavo Amnesty International, ki ugotavlja: »Nikogar se ne sme obtožiti pod nobenim zakonom zaradi razkrivanja kršenja človekovih pravic... Snowden je žvižgač. Razkril je stvari, ki imajo ogromen pomen za javni interes, tako v ZDA, kot v svetu«. Dodajamo, da se še zlasti pod nobenim pogojem ne sme preganjati nikogar zato, ker javnosti razkriva resnico.

Edwardu Snowdnu in Bradleyu Manningu izražamo hvaležnost za njuna pogumna in odgovorna dejanja. Od mednarodne skupnosti, vključno z našo državo, zahtevamo, da naredi vse, da se ju zaščiti in preneha z obveščevalno vojno proti njima in vsemu človeštvu.

KOKS, Koordinacijksi odbor kulture Slovenije

Društvo gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS

FemA

Gibanje VLV, Vseslovenska ljudska vstaja

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo

GND

Iniciativa za demokratični socializem

Iskra

Koalicija solidarnih

KSJS, Koalicija sindikatov javnega sektorja

MND, Mreža za nesposredno demokracijo

Odbor za pravično in solidarno družbo

Protestival

Slovenska filantropija

Solidarnost - za pravično družbo

SRP, Slovenija, Resnica, Poštenje

Stranka za trajnostni razvoj Slovenije – TRS

6.maj

Zofijini – društvo za razvoj humanistike

ZSSS, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.