, 12:05  |  Svet

Pazite, s čim letite

V ZDA nove težave z letali Boeing 777 in 787 dreamliner

Letalo boeing 787 dreamliner prevoznika Japan Airlines, ki je v četrtek vzletelo z letališča v Bostonu v ZDA in je bilo namenjeno v Tokio, se je moralo tehničnih težav na poti obrniti in se vrniti nazaj v Boston, poročajo tuje tiskovne agencije. V Houstonu je moralo medtem zaradi težav z motorjem zasilno pristati ameriško letalo boeing 777. Kot je po pisanju časnika Boston Globe povedala tiskovna predstavnica Japan Airlines, se je prižgala ena od opozorilnih lučk na krovu letala in pilotom javila, da je nekaj narobe s črpalko za gorivo. Vrnitev v Boston, kjer je letalo nato varno in brez zapletov pristalo, je bila "standardni previdnostni ukrep".

Japan Airlines ima eno največjih flot novih dreamlinerjev, s katero pa ima precej težav. Zaradi okvar pri delovanju baterij so bila vsa letala tega tipa od januarja do aprila prizemljena, tudi v zadnjih mesecih pa se vrstijo poročila o različnih tehničnih težavah. Med drugim je na enem od dreamlinerjev na londonskem letališču Heathrow pred tednom dni zagorelo. Francoska tiskovna agencija AFP je medtem poročala, da je moralo v četrtek v Houstonu v ZDA zasilno pristati letalo boeing 777 ameriškega prevoznika United. Letalo je vzletelo v Houstonu in je bilo na poti v Amsterdam, a se je moralo vrniti, potem ko se je ustavil drugi motor letala. Pristalo je sicer brez težav, poškodovanih med 223 potniki in 15 člani posadke ni bilo.

Letalo boeing 777 južnokorejskega prevoznika Asiana je 6. julija med pristajanjem na letališču v San Franciscu z repom zadelo v zaščitni zid ob pristajalni stezi, trčilo ob tla in zagorelo. Več kot 180 ljudi je bilo ranjenih, trije so izgubili življenje. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.