Tea Wutte

, 09:30  |  Svet

V zapor zaradi prijave posilstva

Štiriindvajsetletna Marte Deborah je v Dubaju prijavila posilstvo, nato pa se je zaradi »zunajzakonskega seksa« sama znašla v zaporu

Usoda Norvežanke Marte Deborah Dalelv v Združenih arabskih emiratih (UAE) je povzročila ogorčenje javnosti na Norveškem in številnih drugih državah sveta. Norveški in blogi v UAE so namreč polni jeznih komentarjev ljudi, zgroženih nad krivico, ki se je norveški državljanki zgodila na službenem potovanju v UAE. Štiriindvajsetletna ženska, ki od leta 2011 dela za katarsko družbo, ki se ukvarja z notranjim dizajnom, je bila v Dubaju na službenem potovanju, kjer jo je nekega večera posilil opiti sodelavec. Storila je to, kar bi bilo sicer običajno v vsaki državi sveta – prijavila je posilstvo.

»Seveda sem prijavila posilstvo. To je normalno tam, od koder prihajam,« je pozneje povedala Deborah. V hotelu so jo pred klicem na policijo še enkrat vprašali, če si res želi vpletati policijo, vendar je pri svojem klicu vztrajala. Kmalu zatem je ugotovila, zakaj so jo v hotelu tako vztrajno spraševali, ali res želi prijaviti posilstvo. Namesto da bi bila obravnavana kot žrtev, se je namreč sama znašla v zaporu zaradi prešuštva, pitja alkohola in »zunajzakonskega seksa«. Ob tem se alkohol v državi sicer legalno prodaja, vendar je njegovo uživanje uradno prepovedano. Policija ji je zasegla tudi denar in potni list. Spolni odnosi izven zakonske zveze so namreč v UAE uradno prepovedani, čeprav se ta prepoved običajno ne uporablja v primerih več sto tisoč tujcev, ki živijo ali delajo v tej državi.

Deborah je bila obsojena na 16 mesecev zapora, njen posiljevalec zaradi pitja alkohola in prav tako zaradi zunajzakonskih spolnih odnosov dobil tri mesece blažjo kazen – 13 mesecev zapora. Marte Deborah so bo na sodbo pritožila, naslednje sojenje pa bo septembra letos. Norveška vlada je medtem uspela doseči, da so norveško državljanko pogojno izpustili iz zapora in sedaj biva v norveškem centru v Dubaju. Kazen je že obsodil norveški zunanji minister Espen Barth Eide, ki je sodbo opisal kot »klofuto za naše razumevanje pravičnosti« ter ocenil, da je bilo ravnanje oblasti in sodstva v UAE z Marte Deborah »skrajno problematično iz zornega kota človekovih pravic«. Dogodek so obsodile tudi številne človekoljubne organizacije po vsem svetu. Emiratski Center za človekove pravice iz Londona je zahteval razveljavitev obsodbe in ob tem opozoril na diskriminacijo žensk v pravnem sistemu UAE, saj po sedanjih zakonih lahko ženska posilstvo dokažejo samo »v primeru priznanja odrasle osebe, ki je bila priča kaznivemu dejanju.«

Ob tem so Združeni arabski emirati v zadnjem času vse bolj priljubljen cilj številnih evropskih in ameriških turistov in poslovnežev, ki tam radi nakupujejo in so zadovoljni s plačami, ki niso obdavčene. Vendar pa na tujce zaradi različnih nedovoljenih verskih prestopkov prežijo številne nevarnosti. Britanski par – Ajman Najafi in Charlotte Adams – je bil na primer leta 2010 obsojen na mesec dni zapora zaradi »nedostojnega obnašanja v javnosti«. Priče so povedale, da sta se zakonca - poljubila v restavraciji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.