Tea Wutte

, 15:15  |  Svet

Žrtev posilstva na svobodi

Emiratski Center za človekove pravice iz Londona je zahteval razveljavitev obsodbe in ob tem opozoril na diskriminacijo žensk v pravnem sistemu ZAE

Norvežanka, ki se je po prijavi posilstva v ZAE sama znašla za zapahi je bila po protestih organizacij za zaščito človekovih pravic in kritičnih zapisih v medijih izpuščena na prostost. Marte Deborah Dalelv, štiriindvajsetletna Norvežanka, ki je bila v Združenih Arabskih Emiratih (ZAE) po prijavi posilstva obsojena na 13 letno kazen zapora zaradi 'izvenzakonskega seksa', je vendarle svobodna. Norveški minister za zunanje zadeve Espen Barth Eide je na svojem Twitter profilu zapisal: »Marte je osvobojena! Hvala vsem, ki ste se javili, da nam pomagate.« V nedeljo so ji po poročilu AP vrnili potni list, njena 16-mesečna zaporna kazen pa je bila razveljavljena.

Njen primer je izval številne proteste organizacij za človekove pravice po vsem svetu. Deborah Marte ki od leta 2011 dela za katarsko družbo, ki se ukvarja z notranjim dizajnom, je bila v Dubaju na službenem potovanju, kjer jo je nekega večera posilil opiti sodelavec. Takoj zatem je prijavila posilstvo. Namesto da bi bila obravnavana kot žrtev, pa se je namreč sama znašla v zaporu zaradi prešuštva, pitja alkohola in izvenzakonskega seksa. Policija ji je zasegla tudi denar in potni list. Spolni odnosi izven zakonske zveze so namreč v ZAE uradno prepovedani, čeprav se ta prepoved običajno ne uporablja v primerih več sto tisoč tujcev, ki živijo ali delajo v tej državi.

Deborah je bila obsojena na 16 mesecev zapora, njen posiljevalec pa zaradi pitja alkohola in prav tako zaradi zunajzakonskih spolnih odnosov, vendar je dobil tri mesece krajšo kazen – 13 mesecev zapora. Marte Deborah so je na sodbo pritožila. Dogodek so obsodile tudi številne človekoljubne organizacije po vsem svetu. Emiratski Center za človekove pravice iz Londona je zahteval razveljavitev obsodbe in ob tem opozoril na diskriminacijo žensk v pravnem sistemu ZAE, saj po sedanjih zakonih lahko ženska posilstvo dokažejo samo »v primeru priznanja odrasle osebe, ki je bila priča kaznivemu dejanju«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.