Denis Vičič

 |  Mladina 30  |  Družba

Oživljanje urbanih prostorov

Na jadranje k Muzeju sodobne umetnosti

Optimisti na uspavani vodni površini muzejskega trga

Optimisti na uspavani vodni površini muzejskega trga
© Arhiv prostoRož

Muzejska ploščad med ljubljanskima Metelkovo in Maistrovo ulico ni življenju prijazen kraj. Obiskovalci Muzeja sodobne umetnosti in Slovenskega etnografskega muzeja se na njej večinoma ne zadržujejo. Gostje bližnje kavarne otrok na tistih nekaj igral na ploščadi tudi ne vodijo, saj ta niso v najboljšem stanju.

Da bi prostor le zaživel, kot se za lokacijo v središču prestolnice tudi spodobi, je skupina prostoRož, najbolj znana po oživljanju parka Tabor in drugih ljubljanskih mestnih četrti, postavila posebno razstavo Optimisti. V sklopu trienala sodobne umetnosti U3 so fontano sredi ploščadi, ki je deset let izpraznjena čakala na odločitev ministrstva za kulturo, kaj naj sploh naredi z njo, očistili, napolnili z vodo in vanjo namestili štiri majhne jadrnice razreda optimist. Sanacijo fontane je plačala Mestna občina Ljubljana.

In naenkrat se je pokazal pravi potencial prostora. Starši so k fontani začeli voditi otroke in se še sami hladili v njej. Prej nezanimiva ploščad se je spremenila v urbani kotiček pustolovščin, spoznavanja in druženja.

Le mesec po osvežujoči spremembi pa je fontana postala navadna mlakuža, polna smeti. In to kljub temu, da je ljubljanska občina že zagotovila sredstva za trimesečno vzdrževanje in čiščenje. Optimistom pa so neznanci polomili jadra.

V skupini prostoRož so zapisali, da mlakuža jasno odraža stanje na ministrstvu za kulturo. Ob tem so se vprašali, ali niso bili vseeno preveliki optimisti, ko so pričakovali, da bo ministrstvo prevzelo skrb za fontano in imelo manj mačehovski odnos do tega prostora. Profesorica in aktivistka Barbara Rajgelj pa je v kolumni v Delu zapisala: »Če umetniške prakse, kulturna dediščina, muzeji in galerije želijo živeti, mora živeti marsikaj okrog njih, tako kot vse okrog njih ne more živeti brez njih.«

Na ministrstvu so te dni vendarle priznali, da so oni odgovorni za nastale razmere. Bazen so znova očistili, dodali klor in vključili ustrezne naprave, ki skrbijo za pretočnost vode. »Vsekakor se bomo potrudili, da bo bazen v prihodnje zgledno vzdrževan.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.