, 14:00  |  Svet

Slovenija za internetnim svetom

Tri četrtine državljanov EU nima dostopa do omrežja 4G

Tri četrtine državljanov v Evropski uniji nima dostopa do hitrega mobilnega omrežja 4G/LTE. EU je zato pozvala k sprostitvi kapacitet radijskega spektra, ki izpolnjuje zahteve za širokopasovni brezžični internet, vendar pa se frekvenčni pasovi dodeljujejo na nacionalni ravni, kjer prihaja do velikih zamud, opozarjajo v Bruslju. Težave na nacionalni ravni so povzročile zamude pri postopkih in licencah, zaradi dražbenih postopkov za zagotovitev potrebnih pravic pa je mobilnim operaterjem ostalo le malo sredstev za izgradnjo omrežij, so pred kratkim sporočili iz Evropske komisije.

Posledice tega čutijo tako potrošniki kot podjetja. Cene, ki jih plačujejo podjetja, so lahko v eni državi članici EU 50-krat višje kot v drugi, pravice do radijskega spektra pa so v povprečju skorajda štirikrat dražje kot v ZDA. Tam ima dostop do povezave 4G več kot 90 odstotkov prebivalcev. V Evropi imajo napredno omrežje 4G vzpostavljene le Nemčija, Estonija in Švedska, tri države članice - Ciper, Irska in Malta - pa omrežja 4G sploh nimajo. Evropa ima na svetovni ravni sicer le 5-odstotni delež vseh povezav in naročnin na omrežje 4G, ugotavljajo pri komisiji. V Sloveniji omrežje 4G/LTE zaenkrat ponujata Telekom Slovenije in drugi največji mobilni operater Simobil.

Za reševanje te težave se komisija udeležuje posvetovanj za večje usklajevanje licenc do spektra, kar bi mobilnim operaterjem omogočilo nižje stroške ob izgradnji omrežja 4G v istem pasu radijskega spektra v več državah hkrati. Posledično bi bila potrošnikom na voljo boljša povezava v krajšem času. Evropska komisija je ta teden zavrnila prošnjo Slovenije za odlog odprtja frekvenčnega pasu 800 MHz za brezžične širokopasovne povezave. Slovenija bi morala frekvence odpreti do januarja letos, a je skupaj s polovico članic unije zamudila prvotno določeni rok.

Frekvenčni pas 800 MHz, ki se je v Sloveniji sprostil s prehodom na digitalno prizemno televizijo konec leta 2010, je za brezžično tehnologijo 4G/LTE bolj primeren kot trenutni frekvenčni pasovi nad en GHz, saj zagotavlja boljšo pokrivanje znotraj stavb in za dobro pokrivanje enako velikega območja potrebuje manj oddajnikov, oboje pa pomeni nižje stroške za infrastrukturo. Vendar pa dražba za ta frekvenčni pas še ni bila izvedena - Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek) bo dražbo paketa frekvenčnih pasov, za katere obstaja interes (800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz), izvedla šele prihodnje leto. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.