, 13:30  |  Svet

"Ni me mogoče obsoditi, kasacijsko sodišče lahko le ugotovi mojo nedolžnost"

Berlusconi je v primeru obsodbe pripravljen iti v zapor

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi, ki se sooča s številnimi obtožbami in proti kateremu poteka več sodnih procesov, je v luči pričakovane odločitve italijanskega kasacijskega sodišča v primeru Mediaset izjavil, da je v primeru obsodbe pripravljen iti v zapor in ne namerava zapustiti Italije kot njegov predhodnik Bettino Craxi. Kasacijsko sodišče v Rimu, najvišji prizivni sodni organ v Italiji, bo v torek odločalo o pritožbi Berlusconija na obsodbo zaradi davčne prevare v primeru Mediaset.

Berlusconi je bil obsojen, ker je njegovo medijsko podjetje Mediaset pri nakupu televizijskih in filmskih pravic v ZDA prirejalo računovodske izkaze. S tem se je Mediaset v 90. letih prejšnjega stoletja izognil plačilu več milijonov evrov davkov. Sodišče se je sicer odločilo pohiteti z obravnavo Berlusconijeve pritožbe, ker bi lahko primer zastaral. Čeprav je malo verjetno, da bi 76-letni Berlusconi v primeru obsodbe šel v zapor, pa je sam v pogovoru za današnjo izdajo italijanskega časnika Libero zatrdil, da bi raje preživel življenje za zapahi, kot pa izkoristil možnost, ki starejšim od 70 let dovoljuje, da kazen prestajajo v hišnem priporu.

"Nisem noben kriminalec, ki ga je treba prevzgojiti. Star sem skoraj 77 let in bi imel pravico do hišnega pripora, toda če bom spoznan za krivega, bom šel v zapor," je dejal. Berlusconi, ki mu grozi štiri leta zapora in prepoved opravljanja javnih funkcij za pet let, je sicer "dokaj optimističen", da do obsodbe ne bo prišlo. "Ni me mogoče obsoditi, kasacijsko sodišče lahko le ugotovi mojo nedolžnost," je izjavil v intervjuju. Iz dokumentov je jasno razvidno, da že vrsto let ni več neposredno udeležen pri upravljanju svojega podjetja Mediaset, je nadalje pojasnil italijanski medijski mogotec, poleg tega pa je bil v času, ko naj bi se očitane mu nepravilnosti zgodile, predsednik vlade, kako naj bi torej "lahko imel pojma o televizijskih pogodbah".

O prihodnosti vlade premiera Enrica Lette, v kateri je njegovo Ljudstvo svobode (PdL) koalicijska partnerka, pa je Berlusconi ponovil, da ne bo strmoglavil vlade, pač pa bo to po njegovem storila Demokratska stranka premiera Lette. Slednja namreč v primeru njegove obsodbe ne bo pristala na to, da bi bila še naprej v vladi s stranko, katere vodja je v zaporu in ne sme opravljati javnih funkcij. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.