, 18:00  |  Politika

Dotok novih naložb za Slovenijo

Erjavec in Nikiforov programu slovensko-ruskih projektov dodala novega

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov.
© MZZ

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov sta danes na gradu Strmol pregledala izvajanje programa pomembnejših projektov med državama in nanj dodala izgradnjo tekstilne tovarne v Rusiji. Na drugi strani ruske investitorje zanima nakup več slovenskih podjetij. Kot je po srečanju povedal Erjavec, je na programu sedaj 37 pomembnejših projektov med državama, ki so v različni fazi realizacije.

Med njimi je nov projekt izgradnje tekstilne tovarne v vrednosti 124 milijonov evrov, ki naj bi bila do konca leta 2015 zgrajena v Rusiji. Pri tem Erjavec ni želel razkriti, kdo je investitor. Ministra sta se pogovarjala tudi o tem, kako teče najpomembnejši strateški projekt - plinovod Južni tok. Kar se tiče slovenske strani, projekt teče v skladu z rokovnikom, je zagotovil Erjavec. Zelo pomembno pa je nadzirati tudi izvajane drugih, manjših projektov, ki se realizirajo v Rusiji in Sloveniji, sta izpostavila sogovornika.

Trenutno je sicer Slovenija s 340 milijoni evrov večji investitor v Rusiji, kot je Rusija s 46 milijoni evrov investicij v Sloveniji. Vendar je Erjavec prepričan, da bo po privatizaciji slovenskih podjetij slika precej drugačna. "Želeli bi si, da bi ruski investitorji sodelovali pri tej privatizaciji. Prav tako ruske investitorje vabimo, da sodelujejo pri privatizaciji podjetij iz naslednjega paketa, ki ga bo jeseni obravnaval parlament," je povedal Erjavec. V slovensko-ruski medvladni komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki ji ministra sopredsedujeta, računajo, da bodo ruske družbe vstopile v vsaj enega od 15 slovenskih podjetij, ki so zaenkrat na seznamu za privatizacijo.

Kot je pojasnil Nikiforov, se ruske finančno-industrijske skupine vsekakor zanimajo za program privatizacije v Sloveniji, saj takšne investicije smatrajo za strateške. "Za Slovenijo bi to pomenilo dotok novih naložb in nova delovna mesta v gospodarstvu, za potencialne ruske investitorje pa ne le vstop na slovenski trg, temveč tudi na trg drugih držav EU," je pojasnil Nikiforov. Predmet zanimanja je po ministrovih besedah zagotovo Telekom Slovenije. Poleg tega so za ruske investitorje zanimive banke in Aerodrom Ljubljana. Predmet zanimanja sorodnih ruskih podjetij pa lahko tudi postanejo posamezna slovenska podjetja iz različnih panog.

Nikiforov sicer ni imel posameznih srečanj z vodstvi podjetij, saj morajo sedaj pogovori potekati na ravni samih podjetij. "Mi pa bomo vzpostavljali pogoje, da bo lahko prišlo do srečanj in pogovorov vodstev določenih podjetij. Prepričan sem, da bi to lahko bili učinkoviti pogovori. Če se bodo porodila kakšna vprašanja za državne organe, pa se bomo vključili," je pojasnil. "Pogoji za sodelovanje so že urejeni in naše delo v komisiji je, da pravočasno odstranjujemo različne ovire. Želja po sodelovanju obstaja, čemur smo bili priča tudi na nedeljskem dogodku pri Ruski kapelici pod Vršičem," je dejal Nikiforov, ki je prepričan, da mora kulturno zgodovinska bližina med narodoma kot enega svojih sadov obroditi tudi razvoj gospodarskega sodelovanja.

Kot je izpostavil Erjavec, je Rusija za Slovenijo pomemben gospodarski strateški partner, pri čemer se gospodarsko sodelovanje med državama krepi, kar je pomembno za izhod Slovenije iz krize. V prvih letošnjih mesecih se je blagovna menjava med državama povečala za 22 odstotkov, kar za 36 odstotkov pa se je v prvi polovici tega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal prihod ruskih turistov v Slovenijo. "Z ministrom ugotavljava, da delo medvladne komisije prinaša dobre rezultate," je Erjavec sklenil po današnjem srečanju, ki je bilo sicer namenjeno predvsem obravnavi programa za prihodnje, deseto zasedanje komisije, ki bo jeseni v Moskvi. Takrat bo organizirana tudi poslovna konferenca, na kateri se bodo srečali slovenski in ruski gospodarstveniki. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.