, 10:00  |  Ekonomija

Bajni dobički, mizerne plače

Zaposleni v restavracijah hitre prehrane znova zahtevali višje plače

Newyorčani, ki delajo v restavracijah hitre prehrane, kot so McDonald's, Burger King in Wendy's so v ponedeljek pripravili protestno stavko z zahtevo, da se jim sedanja minimalna zajamčena plača 7,25 dolarja na uro poviša na 15 dolarjev. Protestniki so pred restavracijami prepričevali stranke, naj ne vstopajo, zaradi česar je bila za obrambo pravic lastnikov v pripravljenosti policija.

Nacionalno združenje restavracij je sporočilo, da bi imelo povišanje plače negativne posledica za zaposlovanje, še posebej za študente in začetnike, ki ponavadi delajo v restavracijah hitre prehrane. Restavracije pa so sporočile, da so ponosne na to, da zagotavljajo delovna mesta številnim ljudem. V restavracijah hitre prehrane sicer že dolgo ne delajo več le študenti in začetniki, ampak ljudje, ki so v času krize ostali brez službe. Plača 7,25 dolarja na uro v New Yorku zadostuje le za borno stanarino. "Naravnost ostudno je, da industrija, ki obrne na leto 200 milijard dolarjev, svojim delavcem ne plača dovolj, da bi preživeli brez bonov za prehrano in zdravstvenim zavarovanjem za revne," je dejal demokratski kongresnik Jerrold Nadler, ki se je pridružil protestnikom. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.