, 10:35  |  Svet

Ksenofobija na britanski način

Velika Britanija razburja s kampanjo za nezakonite priseljence

Nelegalno v Veliki Britaniji? Pojdite domov ali se soočite z aretacijo.

"Nelegalno v Veliki Britaniji? Pojdite domov ali se soočite z aretacijo."
© Guardian

Britanska vlada se mora braniti pred številnimi očitki, ki nanjo letijo zaradi sporne kampanje, v kateri nezakonitim migrantom sporoča, naj se vrnejo domov ali pa bodo aretirani. Tovornjaka, ki sta se vozila po Londonu z izpisano številko, kamor se lahko javijo migranti, ki bi želeli domov, sta po mnenju kritikov žaljiva. Del kampanje sta bila tovornjaka z ogromnimi plakati, ki nezakonite migrante spodbujajo, naj se vrnejo domov. Tovornjaka sta teden dni vozila po šestih londonskih soseskah, znanih po velikem deležu priseljenskega prebivalstva.

Del kampanje so tudi plakati, letaki in oglasi v lokalnih časnikih. Na plakatih so prikazane ogromne lisice skupaj s številom aretacij v določenem okolju. Ob tem piše: "Nelegalno v Veliki Britaniji? Pojdite domov ali se soočite z aretacijo." V okviru kampanje ljudem sporočajo tudi telefonsko številko, na katero lahko pošljejo sporočilo, če želijo pomoč pri odhodu. Iz urada britanskega premiera Davida Camerona so kampanjo branili z besedami, da ta že kaže rezultate. Spodbuditi migrante, da prostovoljno odidejo, je po njihovih besedah daleč najbolj stroškovno učinkovit način. Notranje ministrstvo beleži "velik interes", so zagotovili. Na notranjem ministrstvu so ob tem pojasnili, da je strošek celotne kampanje 10.000 funtov (11.500 evrov), kar je manj kot 15.000 funtov, kolikor stane prisilna odstranitev enega samega nezakonitega priseljenca.

Tiskovna predstavnica laburistov za notranje zadeve Yvette Cooper je kampanjo medtem označila za "smešno". Vodja Stranke za neodvisnost Velike Britanije (UKIP) Nigel Farage pa je menil, da gre za "znak odprtega vojskovanja". "Mislim, da je kampanja zelo v stilu Velikega brata, zelo državna, zelo spominja na Vzhodno Nemčijo v 80. letih prejšnjega stoletja, gre enostavno za odvraten način," je dejal Farage. Britanska vlada je kampanjo sprožila mesec dni zatem, ko je London napovedal, da bo od "visoko tveganih" odraslih obiskovalcev iz Nigerije, Indije, Pakistana, Bangladeša, Šrilanke in Gane za šestmesečno vizo zahteval 3000 funtov varščine. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.