, 11:30  |  Družba

Policijska prisilna sredstva po novem

Pogoji za uporabo prisilnih sredstev po mnenju policije natančneje in strožje določeni

Na policiji menijo, da je ureditev pogojev za uporabo prisilnih sredstev, kot jo določa zakon, skladna tudi s predlogi, ki so bili oblikovani na podlagi razprave na skupščini Sveta Evrope.

Na policiji menijo, da je ureditev pogojev za uporabo prisilnih sredstev, kot jo določa zakon, skladna tudi s predlogi, ki so bili oblikovani na podlagi razprave na skupščini Sveta Evrope.
© RTVSLO

Pogoji za uporabo prisilnih sredstev so v zakonu o nalogah in pooblastilih policije natančneje in delno tudi strožje določeni, tako da smejo policisti plinska in druga hujša prisilna sredstva uporabiti za vzpostavitev javnega reda, ko je ta huje in množično kršen. Takšna ureditev je zato po mnenju policije skladna s predlogi skupščine Sveta Evrope. Pri pripravi novega zakona, ki je bil sprejet v letošnjem letu, so dosledno upoštevali mednarodne konvencije o varstvu človekovih pravic, ki zavezujejo Slovenijo, in priporočila domačih in tujih institucij ter organizacij, ki se ukvarjajo z varovanjem človekovih pravic v policijskih postopkih, so zapisali na Generalni policijski upravi (GPU).

Izhodišča pri pripravi zakona so bile po njihovih navedbah tudi notranje in zunanje analize, raziskave in projekti, ugotovitve nadzorov, poročila varuha človekovih pravic, pomembne sodne prakse in odločitev ustavnega sodišča in evropskega sodišča za človekove pravice ter teorija in praksa sodobnih demokratičnih policij. Zakon med drugim glede pravilnika za izvajanje policijskih pooblastil, ki je še v pripravi, izrecno določa, da minister izda pravilnik po pridobitvi predhodnega mnenja varuha človekovih pravic, kar, kot poudarjajo, predstavlja višji standard človekovih svoboščin in pravic zlasti v tistem delu, ko policija s svojimi pooblastili posega v svoboščine in pravice ljudi.

Majda Potrata (SD) je nedavno v poslanskem vprašanju notranjega ministra Gregorja Viranta v zvezi z junijskim zasedanjem Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, kjer je bila pozornost po njenih besedah usmerjena tudi v dogajanje na ljudskih protestih in odzivanju oblasti nanje, spraševala tudi o uporabi prisilnih sredstev. Poslanko je zanimalo, kako je v Sloveniji podrobneje določena uporaba prisilnih sredstev, ali je ta skladna z razpravo na skupščini Sveta Evrope ter ali bo morala Slovenija sprejeti nova pravila in navodila. Prav tako jo je zanimalo, ali lahko poziv generalnemu sekretarju Sveta Evrope, naj se oblikujejo smernice za spoštovanje človekovih pravic v demonstracijah, vpliva tudi na zakon o javnih zbiranjih.

Na policiji menijo, da je ureditev pogojev za uporabo prisilnih sredstev, kot jo določa zakon, skladna tudi s predlogi, ki so bili oblikovani na podlagi razprave na skupščini Sveta Evrope. Nov zakon tako "poleg natančnejše in pri posameznih prisilnih sredstvih tudi strožje ureditve pogojev za njihovo uporabo ureja tudi vrsto varovalk z namenom zagotovitve čim večje pravne in osebne varnosti ljudi v policijskih postopkih". Pogoji za uporabo prisilnih sredstev so v zakonu natančneje določeni. Zakon poleg tega določa, da je uporaba plinskih in drugih hujših prisilnih sredstev, ki jih smejo policisti uporabiti proti množici, dovoljena le po odredbi generalnega direktorja policije ali direktorja policijske uprave oz. policista, ki ga za to pooblasti generalni direktor policije ali direktor policijske uprave. Navedena sredstva smejo policisti uporabiti za vzpostavitev javnega reda, ko je ta huje in množično kršen, poudarjajo na GPU.

Policisti imajo v osebni zadolžitvi tudi plinski razpršilec. Ta ni namenjen množičnemu delovanju, temveč začasni onesposobitvi agresivnega kršitelja ali manjše skupine kršiteljev. Že pred leti so pričeli z nabavo plinskih razpršilcev, ki vsebuje naravno, biorazgradljivo dražilno substanco, ki po specifikaciji proizvajalca ne povzroča trajnih posledic, so še pojasnili. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.