, 14:00  |  Politika

Utapljanje v žlici vode

KPK z ukrepi za transparentno privatizacijo in uspešen projekt slabe banke

Zdaj mora biti drugače.

"Zdaj mora biti drugače."
© Borut Krajnc

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je pripravila nabor ukrepov, ki jih bo predlagala vladi in državnemu zboru, da bi bila proces privatizacije in projekt slabe banke transparentna in uspešna. To je po današnjem pogovoru s predsednikom KPK Goranom Klemenčičem povedal predsednik republike Borut Pahor. Predsednik republike in predsednik KPK sta se danes sestala ravno zato, da bi spregovorila o ukrepih komisije, ki bi spremljali proces privatizacije in projekt slabe banke.

V preteklosti Slovenija po besedah Pahorja za takšne projekte namreč ni imela znanja ali sreče. Ali pa zaradi naklepnih in koristoljubnih ravnanj takšni procesi niso bili transparentni ter z javnofinančnega in gospodarskega vidika uspešni, je povedal predsednik republike in dodal: "Zdaj mora biti drugače." Namen pogovora je bil torej razprava o tem, kaj lahko KPK, predsednik republike ter pristojne inštitucije storijo, da se slabe izkušnje s podobnimi procesi ne bi ponovile. Komisija je zato pripravila seznam ukrepov, ki jih odločevalcem, tako vladi kot državnemu zboru, predlaga za to, da bi bila ta dva projekta transparentna in uspešna, je pojasnil Pahor.

Vprašanje krepitve pravne države, transparentnosti ter omejevanja korupcije in klientelizma mora biti naš skupni cilj, je dejal Klemenčič.

"Vprašanje krepitve pravne države, transparentnosti ter omejevanja korupcije in klientelizma mora biti naš skupni cilj," je dejal Klemenčič.
© Borut Krajnc

S stališča komisije je jasno, da smo brez ustreznega institucionalnega okvira omejevanja koruptivnosti nekaterih nosilcev ekonomske in politične moči na državni in lokalni ravni, obsojeni na "životarjenje, ciklične regresije in recesije", je opozoril Klemenčič. Kljub nespornemu napredku v zadnjem času resne politične volje na tem področju še ni, je poudaril predsednik komisije. Prevelik del političnega prostora je po njegovi oceni namreč obremenjen s svojimi preteklimi ravnanji. Tudi komisija ne more delovati v vakuumu, zato potrebuje partnerja, in to v vseh treh vejah oblasti, je poudaril.

Predsednik KPK Goran Klemenčič in predsednik republike Borut Pahor.

Predsednik KPK Goran Klemenčič in predsednik republike Borut Pahor.
© Borut Krajnc

"Vprašanje krepitve pravne države, transparentnosti ter omejevanja korupcije in klientelizma mora biti naš skupni cilj," je dejal Klemenčič. Da temu še ni tako, se zave vsakič, ko kot predstavnik komisije prestopi prag parlamenta, kjer bi jih "žal večina političnega spektra najraje utopila v žlici vode". (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.