, 10:45  |  Svet

Usoda žvižgačev ostaja negotova

Snowdnov oče sinu svetuje, naj si najde varno zavetje

Ima Slovenija dovolj političnega poguma za kaj takega? Seveda ne!

Ima Slovenija dovolj političnega poguma za kaj takega? Seveda ne!
© Facebook

Oče ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna je prek ruske nacionalne televizije danes nagovoril sina in mu dejal, da ga ne moti, da sin ostane v Rusiji, dokler je varen. "Najbolj si želim, da bi bil na varnem. Želim, da najdeš varno zavetje," je sina nagovoril Lon Snowden. "Edward, upam, da gledaš. Tvoja družina je dobro. Radi te imamo. Upamo, da si zdrav, da si dobro in upamo, da te čim prej vidimo. A najbolj želim, da si na varnem," je v pogovoru za rusko državno televizijo dejal Snowdnov oče.

Lon Snowden je povedal, da bi sam, če bi bil na sinovem mestu, ostal v Rusiji. Ob tem se je zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki je sinu zagotovil zaščito pred ameriškimi oblastmi. Rusija je s tem po mnenju žvižgačevega očeta pokazala svojo moč v odnosu do ZDA. Snowdnov oče je dodal še, da je na sina ponosen. Želi si, da bi se Edward nekoč vrnil domov, a dodal, da so dogodki zadnjih tednov pokazali, da mu v ZDA ni zagotovljeno pošteno sojenje. Lon Snowden je še obžaloval, da s sinom nima nobenega stika. A ga namerava kmalu obiskati v Moskvi, zaradi česar je že v stiku z ruskim veleposlaništvom v ZDA.

Edward Snowden še vedno ostaja na moskovskem letališču Šeremetjevu, kjer je pristal 23. junija. V Rusiji je zaprosil za začasni azil. ZDA ga iščejo, ker je razkril podrobnosti spornega ameriškega nadzora nad telekomunikacijami in internetom. Mimogrede, ameriški pravosodni minister Eric Holder je pred dnevi ruskemu kolegu zagotovil, da Washington ne bo zahteval smrtne kazni za nekdanjega pogodbenega analitika Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna. S pismom, poslanim že 23. julija, je želel Ruse prepričati v izročitev.

Holder je pismo sestavil in poslal Aleksandru Konovalovu, ko je izvedel, da želi Snowden zaprositi Rusijo za zaščito pred ameriškim pregonom zaradi objave informacij o programih nadzora in vohunjenja. Te so Washington spravile v majhno zadrego in v ZDA celo sprožile razprave o tem, ali morda paranoja pred terorizmom po 11. septembru 2001 ni šla predaleč. "Lahko zagotovim, da ZDA za Edwarda Snowdna ne bodo zahtevale smrtne kazni, če se bo vrnil domov. Ne bomo ga mučili. Mučenje v ZDA ni zakonito," je napisal Holder in dodal, da bodo Snowdna preganjali na civilnem sodišču, kjer bo deležen vseh zaščit v skladu z ameriško zakonodajo. Holder dodaja, da medijska poročila o tem, da Snowden ne more potovati, ker so mu odvzeli potni list, niso resnična. Kljub temu da so mu preklicali potni list, je Snowden še vedno državljan ZDA in je upravičen do "enosmernega" potnega lista v domači zapor.

Medtem je ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange ameriškega vojaka Bradleyja Manninga označil za "junaka". Assange pričakuje, da se bo Manning na razsodbo sodnice, ki ga je v torek spoznala za krivega vohunjenja, pritožil. Assange je na torkovi majhni novinarski konferenci na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, ki ga ne more zapustiti že več kot leto dni, razsodbo v primeru Manning označil za "nevarni precedens" in za primer "nacionalnega varnostnega ekstremizma", ki ga izvaja administracija ameriškega predsednika Baracka Obame. "Sporna razkritja Bradleyja Manninga so izpostavila vojne zločine, spodbudila revolucije in sprožila demokratične reforme," je poudaril Assange. Manning je tako po njegovem mnenju "najpomembnejši novinarski vir, kar ga je videl svet".

Ob tem je Assange dodal, da je Manning "brez dvoma junak" ter da njegovo dejanje ni zahtevalo nobenih žrtev, razen "ranjenega ameriškega ponosa". Napadi ZDA na Manninga niso znak moči, pač pa znak šibkosti, je zaključil. Na razsodbo se je odzvala tudi nevladna organizacija Amnesty International, ki je opozorila, da so prioritete ameriške vlade "postavljene na glavo". "Ameriška vlada se ni odločila raziskati kredibilnih obtožb o mučenju in drugih zločinih po mednarodnem pravu kljub obsežnim dokazom. So se pa odločili preganjati Manninga, za katerega se zdi, da je poskušal le storiti, kar je prav," so zapisali. Po mnenju AI tako ni težko priti do ugotovitve, da je bil namen sojenja Manningu poslati sporočilo morebitnim prihodnjim žvižgačem. "Vlada ZDA bo prišla po vas, z vsemi močmi, če nameravate razkriti dokaze o njenem nezakonitem ravnanju," menijo v AI.

Ameriška vojaška sodnica, polkovnica Denise Lind je v torek Manninga razglasila za nedolžnega obtožbe nudenja pomoči sovražniku zaradi predaje tajnih dokumentov organizaciji WikiLeaks. S tem se je Manning izognil kazni dosmrtnega zapora, še vedno pa obstaja možnost dolgoletne zaporne kazni. Sodnica ga je namreč spoznala za krivega 19 od 21 točk obtožnice, med njimi pet točk kršitve zakona proti vohunjenju. Lindova je danes odločala le o tem, ali je Manning kriv ali nedolžen, danes pa se začne drugi del sodnega procesa; to je odločanje o višini kazni. Ameriški mediji poročajo o različnih številkah glede kazni, ki ga lahko doleti, vendar pa bo v najslabšem primeru obtičal za zapahi za več kot 100 let. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.