, 16:00  |  Politika

Saj ni res, pa je: Rupel gre v penzijo

Rupel danes zapušča mesto generalnega konzula v Trstu

Na Ruplove očitke, da gre pri njegovi razrešitvi za politično diskriminacijo, Erjavec odgovarja, da je takšno pač njegovo mnenje.

Na Ruplove očitke, da gre pri njegovi razrešitvi za politično diskriminacijo, Erjavec odgovarja, da je takšno pač njegovo mnenje.
© Denis Sarkić

Dimitrij Rupel z današnjim dnem zapušča mesto generalnega konzula v Trstu, saj je izpolnil oba pogoja za upokojitev, zato mu s tem dnem poteče pogodba o zaposlitvi na ministrstvu. Kot je v pogovoru z novinarji v Naklem danes povedal zunanji minister Karl Erjavec, nima podatkov, da bi Rupel podal pritožbo. Ta sicer ne bi zadržala izvršbe, je dejal. Rupel je 19. junija odločitev zunanjega ministra o njegovi razrešitvi z mesta generalnega konzula označil za dejanje politične čistke in napovedal, da se bo na postopek in na ministrove izjave pritožil.

Kot je danes povedal Erjavec, po njemu znanih podatkih na ministrstvu niso prejeli še nobene pritožbe na Ruplovo razrešitev, se je pa na ministrstvu res oglasil njegov odvetnik.Pritožba tudi ne bi zadržala izvršitve, saj Rupel izpolnjuje oba pogoja za upokojitev. "Gre za ugotovitveno odločbo, na podlagi katere delovno razmerje preneha z dnem, ko sta oba pogoja izpolnjena, in ta dan je danes," je izpostavil Erjavec in pojasnil, da je pred letom dni, ko je bil Rupel postavljen za konzula, izpolnjeval le upokojitveni pogoj delovne dobe, ne pa tudi starostnega pogoja. Zato je bil z njim sklenjen osebni dogovor, da se mu podaljša delovno razmerje, dokler ne bosta izpolnjena oba pogoja.

Zakon sicer daje možnost, da se v izjemnih situacijah lahko delovno razmerje podaljša, vendar le v primeru, da ni drugega ustreznega diplomata, ki bi prevzel njegovo delo. "Na ministrstvu pa imamo še zadosti drugih diplomatov in če nekdo izpolnjuje oba pogoja za upokojitev, je prav, da gre v pokoj, zlasti zato, ker imamo vrsto mladih, ki imajo vse izkušnje in znanja, pa nimajo stalnega delovnega razmerja," je opozoril Erjavec. Na Ruplove očitke, da gre pri njegovi razrešitvi za politično diskriminacijo, Erjavec odgovarja, da je takšno pač njegovo mnenje. "Obžalujem, da tako razmišlja. Treba je vedeti, da je 120.000 brezposelnih, od tega 30 odstotkov mladih in prav je, da se tisti, ki izpolnjujejo vse pogoje za upokojitev, umaknejo mlajšim in usposobljenim kadrom," je poudaril.

Kadrovski postopek za imenovanje novega generalnega konzula v Trstu je že v teku. Na razpis se je prijavilo več kandidatov. Ustrezni kandidat pa mora sedaj še opraviti zaslišanje pred komisijo, ki jo sestavljajo tudi tuji strokovnjaki. Če bo uspešno prestal to preizkušnjo, sledi predlog vladi in Erjavec računa, da bi novi generalni konzul lahko z delom začel že septembra. Medtem bo v skladu z običajno prakso tekoče posle na konzulatu opravljala druga oseba. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.