, 20:45  |  Družba

Mastni zaslužki na nacionalki

V sindikatu novinarjev Radia Slovenija ogorčeni nad izplačanimi nagradami vodstvu RTVS

Skupni znesek za vodstvene nagrade je tako letos znašal okoli 55.000 evrov, navaja Dnevnik.

Skupni znesek za vodstvene "nagrade" je tako letos znašal okoli 55.000 evrov, navaja Dnevnik.
© Mavric Pivk/Delo

V Sindikatu novinarjev Radia Slovenija so "začudeni in ogorčeni" nad informacijami, o katerih je danes prvi poročal Dnevnik, da so si nekateri vodilni delavci javnega zavoda Radiotelevizija Slovenija (RTVS) izplačali nagrade za lansko poslovno uspešnost. Sindikat to v zdajšnjih razmerah ocenjuje kot "nemoralno in nepošteno" do zaposlenih.

"Tudi če obstoječa zakonodaja in interni akti dovoljujejo izplačilo takšnih nagrad, pa takšno izplačilo v zdajšnjih razmerah ocenjujemo kot nemoralno in nepošteno do zaposlenih v zavodu, ki smo zaradi varčevalnih ukrepov v javnem sektorju že dlje časa brez stimulacij za delovno uspešnost, čeprav so gotovo tudi številni posamezniki z nadpovprečnimi novinarskimi, tehničnimi in drugimi profesionalnimi dosežki prispevali k večji kakovosti, poslušanosti in gledanosti programov, s tem pa tudi k večji 'trženjski uspešnosti' in torej boljšemu finančnemu poslovanju zavoda," je v izjavi za javnost zapisal izvršni odbor Sindikata novinarjev Radia Slovenija.

Ob tem navajajo, da pa vodstvo zavoda ob izplačilih nagrad sebi domnevno zaradi pomanjkanja denarja prekinja sodelovanje s posameznimi honorarnimi sodelavci in napoveduje ukinjanje nekaterih oddaj, torej tudi siromašenje radijskih in televizijskih programov. Takšne informacije v zdajšnjih razmerah povzročajo slabo voljo in zgražanje ter tudi vzbujajo dvom o tem, da je vodstvo zavoda pripravljeno z zaposlenimi "pošteno deliti bremena racionalizacije poslovanja", ki jih redno zaposleni in pogodbeni ustvarjalci programov, kot navajajo v izjavi, občutijo že nekaj let. Izvršni odbor Sindikata novinarjev Radia Slovenija ocenjuje, da bi bilo etično, da vodstvo RTVS sredstva, ki si jih je razdelilo kot nagrade za lansko poslovanje, nameni za ohranitev pogodb z zunanjimi sodelavci, s katerimi je prekinilo sodelovanje oziroma ga namerava prekiniti zaradi varčevanja.

Dnevnik je danes poročal, da je skupni znesek izplačanih nagrad vodstvu RTV Slovenija zaradi lanskega poslovnega rezultata na področju tržne dejavnosti znašal okoli 55.000 evrov. Znesek, ki je bil izplačan generalnemu direktorju Marku Filliju, odobril pa ga je nekdanji predsednik sveta, zdaj pa minister Jernej Pikalo, znaša okoli 10.200 evrov. Filli, ki je uvrščen v 60. plačni razred, je glede na osnovno plačo v višini 4270 evrov bruto prejel okoli 10.200 evrov bruto. Oba programska direktorja Janez Lombergar in Miha Lampreht, ki spadata v 59. plačni razred (4100 evrov), sta prejela po okoli 9800 evrov, trije Fillijevi pomočniki iz 55. plačnega razreda (3500 evrov) pa po 8400 evrov. Skupni znesek za vodstvene "nagrade" je tako letos znašal okoli 55.000 evrov, navaja Dnevnik. Filli je danes na družbenem omrežju Twitter zapisal, da si vodstvo RTVS ni izplačalo nobene nagrade, pač pa da gre za del plače po pogodbi o zaposlitvi.

Na vprašanje, na podlagi katerih kriterijev je bilo vodstvo RTVS lani uspešno pri črpanju sredstev iz naslova tržnih dejavnosti, za Dnevnik pojasnil: "Razen tega, da smo na trgu zaslužili potrebna sredstva za izvedbo programsko-poslovnega načrta, smo uvedli veliko izboljšav in notranjih kontrol nad poslovanjem zavoda, vključno z ureditvijo transparentnega trženja oglasnega prostora, kar nam je naložilo tudi računsko sodišče. Bistveno smo tudi zmanjšali obseg porabljenih razvojnih sredstev, saj smo od že odobrenih 18 milijonov evrov prodali le za slabih osem milijonov in s tem prihranili za deset milijonov evrov razvojnih sredstev. Zavod je naredil velike korake tudi na tehnološkem področju in danes ponuja storitve v visoki tehnični kakovosti. Pa še bi se dalo naštevati." (STA, mm)

Dnevnik še navaja, da je računsko sodišče v svojem revizijskem poročilu ugotovilo, da je RTVS že v letih 2009 in 2010 takrat vodilnim oziroma vodstvenim uslužbencem iz plačne skupine B izplačala tri osnovne plače za delovno uspešnost iz prodaje blaga in storitev na trgu, čeprav za to niso bili izpolnjeni pogoji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.