Klemen Košak

 |  Mladina 31  |  Politika

Tožilstvo nad Igorja Laha

»Stabilizacija poslovanja« Lika Vrhnike sporna tudi po mnenju organov pregona

Eden od Likovih strojev, ki je zastonj zamenjal lastnika

Eden od Likovih strojev, ki je zastonj zamenjal lastnika
© Borut Krajnc

»Stabilizacijo poslovanja«, kot je pidovski bogataš Igor Lah poimenoval manevre s premoženjem izdelovalca pohištva Lika Vrhnike, preiskuje specializirano državno tožilstvo. Stečajni upravitelj Likove nekdanje hčerinske družbe Liko Pohištvo, ki se zdaj imenuje HD Projekti, je sporočil, da tožilci vodijo postopek zoper nekdanjega direktorja Lika Pohištva »Albina Rožmana in ostale zaradi suma kaznivih dejanj oškodovanja upnikov, davčne zatajitve in ponarejanja listin«. Upravitelj Igor Bončina več podatkov nima, tožilstvo pa jih ne daje zaradi interesa preiskave.

Po naših neuradnih informacijah je tožilstvo preiskavo sprožilo zaradi prijave, ki jo je davčna uprava napisala junija letos po inšpekcijskem nadzoru v Liku, njegovih hčerinskih družbah in še dveh družbah. Liko Vrhnika, ki je v Lahovi lasti, je pred leti prenesel stroje in zaloge na hčerinski družbi Liko Pohištvo in Liko Vrata, ki sta prevzeli vso proizvodno dejavnost skupine. Predlani sta družbi postali insolventni, a namesto da bi vodstvi sprožili insolvenčne postopke, so stroje in zaloge, vredne okoli 3,5 milijona evrov, prodali Preudarni firmi, ki je bila neaktivno podjetje, zdaj pa je že izbrisana. Do nekaj dni pred transakcijo je bil lastnik in direktor Preudarne firme Igor Lah, za čas posla pa jo je, verjetno zastonj, prepustil Marjanu Vukosavu, ki je v devetdesetih letih za Laha zbiral certifikate. Nato je Preudarna firma sredstva prodala Liku Natur, še eni nekdanji Likovi hčeri, ki je bila takrat v lasti Lahove družbe R-KZ. Sredstva so šla še naprej, od Lika Natur k Liku Erles, ki ga je na Lahovo spodbudo ustanovil Alojz Erjavec. Liko Erles zdaj nadaljuje proizvodnjo Lika Vrhnike – z nekdanjimi Likovimi stroji, v prostorih, ki jih najema od Lika in z nekdanjimi Likovimi delavci, ki so bili tako srečni, da še imajo službo, da so skoraj »pozabili«, da jim Liko dolguje plače in prispevke.

Durs je po naših neuradnih podatkih ugotovil, da je šlo pri vseh »prodajah« za navidezne posle. Fakture so se napisale in podpisale, denar pa nikoli ni bil plačan. Tožilstvo zato zdaj preverja, ali so vpletena podjetja in njihove odgovorne osebe, med njimi Lah, oškodovali upnike, utajili davke in ponarejali dokumentacijo. V stečaju HD Projektov je prijavljenih za več kot 11 milijonov evrov terjatev. Hkrati je na pobudo Dursa državno pravobranilstvo vložilo tožbo za izpodbijanje teh transakcij.

Ko smo spomladi preverjali zgodbo, nekateri sedanji preiskovanci niso želeli odgovarjati na vprašanja, drugi so dejali, da niso imeli vpliva na posel, tretji, da niso vedeli, kaj se dogaja, četrti pa so zatrjevali, da je bil denar plačan.

Igor Lah je povedal, da pri transakcijah ni sodeloval. Pojasnil je, da je pred dobrim letom izvedel za »katastrofalno finančno stanje družbe«, zato je zamenjal direktorja Iztoka Svetina in imenoval svojega znanca Danila Peteha, ki je »po nastopu funkcije začel sanacijo finančnega stanja in v letu dni mu je uspelo stabilizirati poslovanje podjetja«.

To so lahko izpeljali s številnimi kaznivimi dejanji, bi dodala davčna uprava. Kmalu bomo izvedeli, kaj o utemeljenosti suma kaznivih dejanj meni tožilstvo …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.