, 11:15  |  Svet

Strauss-Kahn minister srbske vlade?

Vučić: S Strauss-Kahnom govorili o možnostih sodelovanja

Podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić je v sredo potrdil, da se je z bivšim generalnim direktorjem Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqueom Strauss-Kahnom pogovarjal o njegovem morebitnem sodelovanju s srbsko vlado v vlogi svetovalca. "Zelo na kratko sva se pogovarjala o možnosti sodelovanja," je dejal zasebni televiziji B92. Strauss-Kahn "seveda ne bo minister", lahko pa bi bil svetovalec, ki bi vladi pomagal glede javnega dolga in reševanja drugih gospodarskih vprašanj, je dodal. Poudaril je, da v okviru rekonstrukcije vlade "razmišlja in se pogovarja" tudi z drugimi tujci, saj si v vladi želijo najboljše ljudi.

Francoska tiskovna agencija AFP je sicer že v torek iz srbskega vladnega vira izvedela, da je Beograd pred rekonstrukcijo vlade vzpostavil stik s Strauss-Kahnom. Vir blizu Strauss-Kahna je to takrat zanikal. "Vzpostavili smo le prvi stik," je dejal in dodal, da je bivši šef IMF zahteval "veliko denarja". Sedaj 64-letni Strauss-Kahn je bil po letih vodenja IMF prisiljen v odstop, potem ko je bil leta 2011 obtožen zaradi spolnega napada na sobarico v newyorškem hotelu Sofitel. S tožnico je kasneje dosegel izvensodni dogovor. Vučić je glede moralne kredibilnosti Strauss-Kahna dejal le, da je to problem, s katerim se bodo ukvarjale druge države in ne Srbija.

Srbska vlada je po dobrem letu dni na oblasti napovedala preoblikovanje vlade, ki bi ji omogočilo osredotočenje na pristopna pogajanja z EU in gospodarsko rast. S tem ciljem je premier Ivica Dačić v torek sporočil, da je s položaja ministra za finance in gospodarstvo odstavil Mladjana Dinkića. S tem je iz vlade odšla Dinkićeva najmanjša koalicijska partnerka, stranka Združenih regij Srbije (URS). V vladi tako ostajajo Dačićevi socialisti in Vučićeva Srbska napredna stranka.

Mimogrede, nekdanji generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn je včeraj v pogovoru za rusko televizijo povedal, da je njegove politične kariere konec in da trenutno deluje kot finančni svetovalec. Strauss-Kahn se sicer trenutno spopada z obtožbami o zvodništvu. "Politika je zame preteklost. Dandanes delujem kot svetovalec velikih podjetij v številnih državah po svetu - v Rusiji, Afriki in Latinski Ameriki," je za rusko televizijo Rosija 24 povedal Strauss-Kahn, ki je leta 2011 odstopil s položaja generalnega direktorja IMF, potem ko je bil obtožen spolnega napada na newyorško sobarico.

"Po svojih najboljših močeh izpolnjujem svoje naloge in dajem najboljše možne nasvete," je dodal. Strauss-Kahn je pred spolnimi škandali veljal za enega glavnih tekmecev nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja za predsedstvo, a je škandal v New Yorku onemogočil njegovo udeležbo v volilni tekmi. Položaj predsednika je nato zasedel Francois Hollande. Strauss-Kahn je bil julija imenovan v upravne odbore dveh ruskih finančnih institucij - Ruski sklad za neposredne naložbe in Rusko banko za regionalni razvoj. Nekdanji direktor IMF je v pogovoru še priznal, da je v newyorškem hotelu s sobarico prišlo do spolnega odnosa, vendar je zatrdil, da pri tem ni bilo prisile. Decembra je sobarici, ki je ga je obtožila spolnega napada, plačal neznano vsoto denarne odškodnine. Kazenska preiskava obtožb pa je propadla, ko je sobarica spremenila svoje pričanje.

A Strauss-Kahna čakajo sedaj druge težave, saj se mora zagovarjati zaradi obtožb o zvodništvu. Primer je povezan z razkritjem prostitucije v francoskem mestu Lille. Primer, ki je v Franciji znan kot afera Carlton, se vrti okoli obtožb, da so vidni poslovneži in visoki uslužbenci policije v Lillu vodili mrežo, ki je ugledne stranke oskrbovala s prostitutkami. Med drugim naj bi v hotelu Carlton v Lillu ter v hotelih drugod v Franciji in v ZDA organizirali zabave s prostitutkami. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.