Darja Kocbek

, 11:15  |  Ekonomija

Irci tiho trpijo v družbi brez prihodnosti

Vsak drugi dan na Irskem zaprejo kak pub

Novinar Spiegla Patrick Kremers je odšel na Irsko, kjer ugotavlja, da globoka kriza vse bolj ogroža najpomembnejšo institucijo za družabno življenje Ircev – pube. Vsak drugi dan namreč nekje med Sligom in Corkom zaprejo kak pub. Irska država varčuje na račun državljanov, zvišuje davke, zmanjšuje izdatke za socialno varnost. Številni Irci so visoko zadolženi ali nimajo zaposlitve, mnogi trpijo zaradi obojega. Zato nimajo slabih štirih evrov za pivo v pubu. Alkoholne pijače si za polovico nižjo ceno zdaj kupujejo v trgovinah ali na bencinskih servisih. Po izbruhu krize pred petimi leti je moralo zapreti vrata že več kot 1500 pubov, razlaga Kremers.

Mike Parker, eden od lastnikov puba v kraju Kilflynn, mu je dejal. »Mirno je postalo, predvsem med tednom«. Prej so kmetje prišli na eno pivo že dopoldne, danes svoj pub odpre šele ob peti uri popoldne, ker prej nihče ne bi prišel. Parker skuša goste ohraniti tudi tako, da jih po zaprtju puba brezplačno vozi domov. Najprej se jih je zelo malo odločilo sprejeti to njegovo ponudbo, zdaj nekateri pridejo prav zaradi tega v njegov pub. John Brennan, 67-letni prodajalec tovornjakov, razlaga, da je na Irskem pub zbirališče za mlade in stare, za glasbenike in kmete. Tja Irci ne prihajajo zaradi piva, ampak zato, da srečajo prijatelje in sovaščane. Brennanu je pred krizo posel tekel bistveno bolje, a tudi zdaj se noče pritoževati. »Mnogi so imeli zelo dobra leta, zdaj so časi pač spet slabi,« pravi. Irci trpijo tiho, dodaja Patrick Kremers.

Brezposelnost je povsod na Irskem velik problem, posebej težko je v okraju Kerry, kjer je vsak četrti prebivalec brez službe. Na območju kraja Kilflynn je stopnja samomorilnosti bistveno nad povprečjem v državi. Po vsej Irski se ljudje danes pogovarjajo, kako lahko država mladim ljudem zagotovi prihodnost. John Brennan razume, da se številni mladi odločijo oditi v tujino, tudi sam bi najbrž ravnal enako, če bi »še imel vse življenje pred seboj«. A skrbijo ga tudi starejši, kajti njegovi prijatelji živijo tako daleč zunaj vasi, da včasih tudi več dni ne pelje mimo nobeden avtomobil.

Zato je socialna izključenost druga pomembna tema pogovorov na irskem podeželju. V času recesije so v številnih vaseh zaprli trgovine, pošte, na podlagi varčevalnih ukrepov, ki jih izvaja država, so zaprli tudi številne policijske postaje na podeželju. Irska za mednarodno trojko posojilodajalcev velja za zgledno državo, ki je dobila pomoč iz evropskega reševalnega sklada. Velja za dokaz, da strogi varčevalni ukrepi, ki jih trojka zahteva v zameno za nakazilo pomoči, učinkujejo in pomagajo pri premagovanju krize.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.