, 11:30  |  Svet

Hrvaška pod drobnogledom S&P

S&P potrdil bonitetno oceno Hrvaške, obete spremenil v negativne

Premier Milanović se še kako zaveda, da je Hrvaška v recesiji že pet let in da je od leta 2008 realni bruto domači proizvod (BDP) upadel za 12 odstotkov.

Premier Milanović se še kako zaveda, da je Hrvaška v recesiji že pet let in da je od leta 2008 realni bruto domači proizvod (BDP) upadel za 12 odstotkov.
© Jutarnji.hr

Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je danes potrdila bonitetno oceno Hrvaške, ki tako ostaja pri BB-. S&P je ob tem spremenil obete za oceno s stabilnih v negativne. Po mnenju agencije bo nadaljevanje pešanja gospodarstva ob pomanjkanju reform pripeljalo do slabših finančnih razmer od sprva ocenjenih. S&P bi lahko v prihodnjem letu dni znižal bonitetno oceno za hrvaški dolg, če se bodo razmere v gospodarstvu še poslabšale in če se bo primanjkljaj poglobil,.

Po mnenju agencije je vstop Hrvaške v EU velika priložnost za reševanje ključnih izzivov rasti, konkurenčnosti in produktivnosti. Glede na zahteve sofinanciranja in ob upoštevanju pomanjkanja reform evropski denar, ki je Hrvaški na voljo v finančni perspektivi 2014-2020, morda ne bo popolnoma izkoriščen, ocenjujejo v S&P. Hrvaška je v recesiji že pet let, od leta 2008 je realni bruto domači proizvod (BDP) upadel za 12 odstotkov, predvsem zaradi 12-odstotnega realnega padca potrošnje in 35-odstotnega padca investicij, navaja agencija, ki Hrvaški za letos napoveduje enoodstotni padec gospodarske aktivnosti.

Domača potrošnja bo po oceni S&P v letih 2014 in 2015 ostala pod pritiskom zaradi razdolževanja zasebnega sektorja in visoke stopnje brezposelnosti. Od leta 2014 sicer pričakujejo rahel popravek, seveda ob pomoči evropskih sredstev, vendar je tveganje za njihovo črpanje povečano. S&P sicer izpostavlja pozitivne znake na področju reform. Vlada je namreč nedavno napovedala privatizacijo, reforme za izboljšanje poslovnega okolja, zakona o delu, načrtuje pa tudi pokojninsko reformo. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.