Igor Mekina

, 09:45  |  Svet

Nadzorovano curljanje informacij

Ameriška administracija naj bi bila precej nezadovoljna zaradi odnosa Izraela do Egipta, Irana in Sirije

Ameriški predsednik naj bi bil nezadovoljen z izraelskimi napadi na Sirijo in naj bi prav zato dal obveščevalcem zeleno luč za predajo podatkov o neuspešnih napadih ameriškim medijem. Informacije o izraelskih zračnih in podmorniških napadih v Siriji, ki so se pojavile v ameriških medijih, so po pričevanju neimenovanih diplomatov iz diplomatskih krogov v medije pricurljale zelo namerno – in ob odobritvi samega predsednika Baracka Obame.  

Da bi curljanje podatkov lahko bilo usmerjeno proti Izraelu potrjuje tudi izraelski Jerusalem Post, vendar izraelski strokovnjaki, ki so jih v časniku povprašali za mnenje o naravi razkritih informacij, menijo, da so za curljanje krivi določeni elementi v obveščevalni skupnosti in ne neposredno sam ameriški predsednik. Izrael naj bi v zadnjem letu namreč večkrat napadel različna skladišča v Siriji, v zadnjem času pa naj bi bile tarče predvsem skladišča sodobnih ruskih protiladijskih raket z imenom P-800 Jakont, ki jih je Sirija dobila leta 2013. Rusija naj bi Siriji predala tudi protiletalske rakete SA-26 in jurišne helikopterje Mi-24.

Izrael je za te napade uporabil letala, ki so izstrelila svoje rakete še pred vstopom v sirski zračni prostor, v drugem napadu pa naj bi uporabil celo podmornice, ki jih je Izrael nedavno kupil v Nemčiji in imajo sposobnost izstreljevanja manevrirnih raket. Curljanje informacij v medije o teh dogodkih pa ni bilo rezultat raziskovalnega novinarskega dela – nasprotno, očitno so za temi odkritji v tisku interesi ameriške administracije. »Ta odločitev je lahko prišla samo od Obame. To kaže na njegovo nestrinjanje z z izraelskimi operacijami, za katere predsednik meni, da bi lahko privedle do regionalne vojne,« je za World Tribune pojasnil nek ameriški diplomat. Pri tem naj bi bili napadi Izraela na sirska skladišča neuspešni.

Petega julija naj bi izraelska letala sicer res izstrelila rakete, ki so zadele skladišča v Latakiji, vendar v sirski zračni prostor, tudi zaradi informacij, da naj bi Sirija že imela zelo učinkovite ruske rakete S-300 izraelski lovci niso vstopili. »Skladišče je bilo sicer uničeno, toda ameriški analitiki so sedaj prišli do sklepa, da so bile vsaj nekatere rakete Jakont že pred napadom umaknjene z lansirnih ramp in umaknjene iz skladišč,« je ameriški diplomat 31. julija potrdil za časnik New York Times.

Izrael naj bi zaradi curljanja podatkov že protestiral, saj naj bi ameriško razkrivanje podatkov že ohladilo odnose med CIO, ki jo vodi John Brennan, tesen sodelavec Baracka Obame, in izraelsko tajno službo Mossad. »Izraelci so prav tako pristopili do svojih prijateljev v Kongresu, da bi zaustavili razkrivanje podatkov,« je pojasnil omenjeni diplomat. Pri tem je Sirija poskušala celo prikriti neuspešen izraelski napad na Latakijo v četrti takšni operaciji letos. Sirija naj bi celo sama zažgala izstrelitvene rampe in vozila, da bi Izrael prepričali, da so bili 'uspešni' pri svojem napadu na rakete P-800, vendar so ameriški viri medijem sporočili bolj neprijetne novice o neuspešnosti teh napadov. Takšno curljanje naj bi se po oceni ameriških diplomatov še nadaljevalo, saj naj bi bila ameriška administracija precej nezadovoljna zaradi odnosa Izraela do Egipta, Irana in Sirije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.