, 17:30  |  Politika

Rode o »trdni volji biti država«

Rode na Svetih Višarjah izpostavil krizo moralnih vrednot

Kardinal Rode ob materialnih vrednotah v praksi in z moralnimi vednotami v pridigi.

Kardinal Rode ob materialnih vrednotah v praksi in z moralnimi vrednotami v pridigi.
© Marko Pigac

Na že 25. romanju na Svete Višarje so se danes zbrali Slovenci treh Slovenij - iz zamejstva, domovine in izseljenstva. Kardinal Franc Rode, ki je vodil slovesno mašo, je v pridigi poudaril, da Slovenija ne bo izšla iz krize in ne bo sposobna vzpostaviti prave demokracije, dokler si ne bo resno zastavila vprašanja o vlogi moralnih vrednot v družbi. Rode je ob somaševanju izseljenskih duhovnikov spomnil na ustanovitelja romanja treh Slovenij Vinka Žaklja in profesorja Lamberta Erlicha, ki je že pred 80. leti "na vrhu z Marijino cerkvijo uvidel posebno poslanstvo slovenskega naroda v tem delu Evrope".

Kot je izpostavil kardinal, je prav Erlich "izhajal iz spoznanja, da samo vzpostavitev državne suverenosti, do katere ima slovenski narod pravico, lahko zagotovi nemoten razvoj naroda". "Slovenija mora biti mejnik, ki druži in veže jug s severom in vzhod z zahodom. Sama pa ne sme biti ne eno, ne drugo, ne tretje. Ostati mora mejnik, ki druži, kakor Svete Višarje," je Rode spomnil na besede Erlicha. Zaustavil se je tudi pri današnji krizi v Sloveniji in se vprašal, kaj je narobe. "Tu je seveda gospodarska kriza, ki je prizadela tudi druge narode. A globlji vzrok je v krizi moralnih vrednot," je poudaril.

To krizo moralnih vrednot kardinal vidi "v nezrelem, neodgovornem pojmovanju spolnosti kot uživanje brez obveznosti in brez posledic, kar se naposled izkaže kot nesrečno in moreče; v cinizmu in vulgarnosti, ki se izraža v vedenju mnogih; v jedkosti in napadalnosti v naših medsebojnih odnosih; v nenehnem sumničenju in obtoževanju ideoloških nasprotnikov; v politizaciji pravosodnega sistema; v partijski odvisnosti vodilnih medijev; v srcih, polnih sovraštva in hudobije". Slovenija po njegovih besedah potrebuje predvsem "trdno voljo biti država". Država ne bi smela biti zgolj ustanova, "ki pospešuje zdravo gospodarstvo in ustvarja blagostanje, skrbi za red in mir, promovira solidarnost in ščiti narodno kulturo, ampak tudi politična tvorba, da jo narod dojema kot najbolj pristen izraz samega sebe in hkrati kot nekaj, kar zbuja spoštovanje, privrženost, ljubezen".

Romanje treh Slovenij, ki sta ga na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo na Svetih Višarjah tradicionalno priredili Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov, se je sicer začelo s predavanjem tržaškega profesorja Tomaža Simčiča na temo Slovenstvo, krščanstvo, demokracija: včeraj - danes - jutri. Po maši pa je na ploščadi za cerkvijo, ki jo je poslikal Tone Kralj, sledil še kratek kulturni program. Romanja treh Slovenij se je udeležil tudi evropski poslanec Alojz Peterle, prisoten je bil tudi Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev Valentin Inzko, videti pa je bilo tudi več nekdanjih slovenskih poslancev ter drugih uglednih osebnosti. Na romanje na Svete Višarje je sicer danes prišlo okoli dva tisoč ljudi.

Kardinal Franc Rode se je dotaknil tudi poziva Svetega sedeža k odstopu nadškofov v Mariboru in Ljubljani in dejal, da odločitev papeža Frančiška ne more komentirati. "Ni moja naloga, da sodim ter presojam papeževe odločitve, v njegovi službi sem in sem mu lojalen," je poudaril. Prav tako ni želel komentirati ocen nekaterih, da je odločitev Vatikana preveč huda za slovensko Cerkev. "Meni se zdijo take sodbe le prehude. Mislim, da je neodgovorno presojati neke odločitve Vatikana, če ne poznaš vseh elementov, ki so do tega privedli. In močno dvomim, da bi imeli več elementov za presojo, kot jih imam sam," je dejal kardinal.

Meni pa, da je "problem sedaj zaključen". "Mislim, da ne bo drugih odločitev in ne sankcij, prepričan sem, da je zadeva že ad acta. Tudi v to, da bi združili celjsko in mariborsko, škofijo ne verjamem," je še dodal. Povedal je še, da se v Vatikanu "že nakazuje strožja linija do duhovnikov in škofov". Papež Frančišek je "na začetku svojega pontifikata morda ravno z zgledom Slovenije hotel dati vsej vesoljni Cerkvi dokaz, da glede finančnih ali drugih problemov ne bo popuščanja", je še menil kardinal Rode. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.