, 09:30  |  Svet

"Roke proč od Silvia!"

Berlusconi: Italijanska vlada mora nadaljevati delo

Borca za svobodo in demokracijo, proti katerima se je iz neznanih razlogov zarotil pravosodni sistem...

Borca za svobodo in demokracijo, proti katerima se je iz neznanih razlogov zarotil pravosodni sistem...
© Bor Slana/Bobo

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je včeraj pred več kot tisoč podporniki pred svojo rezidenco v Rimu dejal, da mora vlada Enrica Lette nadaljevati delo. "Vlada mora nadaljevati z gospodarskimi reformami in parlament mora glasovati za te gospodarske ukrepe," je dejal. Protest pred Berlusconijevo vilo v Rimu je bil namenjen izražanju podpore desnosredinskemu politiku, ki je bil v četrtek pravnomočno obsojen na štiriletno zaporno kazen zaradi davčnih poneverb v primeru Mediaset. Protest pod sloganom "Nedelja na ulicah za demokracijo in svobodo" je organizirala njegova stranka Ljudstvo svobode.

Vidno ganjen Berlusconi se je podpornikom zahvalil za podporo in zatrdil, da se bo "še naprej boril za demokracijo in svobodo v Italiji in proti želji sodnikov, da se ga odstrani iz politike". Znova je poudaril, da je nedolžen, četrtkovo obsodbo pa je označil za najhujši dan v življenju. Kot je zatrdil, ni nikoli oškodoval državne blagajne. Absurdno se mu zdi, da je bil obsojen za obdobje, ko je bil sam premier, vodenje v podjetju pa je že davno predal otrokom. "Sodniki so me obsodili na štiri leta zapora zaradi domnevne davčne prevare v višini sedmih milijonov evrov in to v času, ko je moje TV podjetje Mediaset italijanski državi plačalo prek 500 milijonov evrov davkov," je dejal.

Kljub vsemu pa je v svojem 15-minutnem nagovoru dejal, da še vedno podpira vlado pod vodstvom premiera Lette. "Interesi naše Italije imajo prednost," je dejal in zavrnil pobude iz lastne stranke, da bi bilo potrebno razdreti veliko koalicijo z levosredinsko Demokratsko stranko in sredinskim taborom Maria Montija, kar bi Italijo pahnilo v novo politično krizo, ki si je sredi gospodarske in finančne krize Italija ne more privoščiti. Podporo Berlusconiju naj bi izkazalo več kot tisoč privržencev, politik pa se jim je zahvalil za udeležbo na shodu kljub vročinskemu valu, ki je podobno kot ostalo Evropo zajel tudi Apeninski polotok. Protestniki - med njimi številni politiki iz njegove stranke - so nosili številne plakate v podporo svojemu političnemu voditelju, med njimi tudi z napisom "Roke proč od Silvia!". Zbirali so tudi podpise za reformo pravosodnega sistema in za pomilostitev Berlusconija. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.