, 10:30  |  Svet

Tekla bo kri

Asad odločen zatreti upor v državi

Sirski predsednik Bašar al Asad je v nedeljo izrazil odločenost, da z "železno pestjo" zatre upor v državi, ki ga že dve leti poskuša spraviti z oblasti. V enem od svojih redkih govorov, ki ga je prenašala javna televizija, je tudi menil, da opozicijska koalicija ne more igrati nikakršne vloge pri iskanju rešitve za krizo v državi. "S terorizmom ni mogoče doseči nikakršne rešitve, razen tega, da se ga zatre z železno pestjo," je poudaril Asad. Po njegovih besedah "noben razumen človek ne more misliti, da se da s terorizmom opraviti prek politike".

Oborožene sile je tako spodbudil k nadaljnjim bojem z uporniki, ki jih režim označuje za teroriste. "Krize ni moč rešiti drugače kot na bojiščih," je poudaril. To pa kljub temu ne pomeni, da ne morejo istočasno z nadaljnjimi vojaškimi operacijami "za zatrtje terorizma" potekati tudi prizadevanja za politično rešitev krize, je menil. Še vedno se namreč nadaljujejo mednarodna prizadevanja na čelu z ZDA in Rusijo za izvedbo mirovne konference, na kateri bi za skupno mizo sedli predstavniki režima in sirske opozicije. V 45-minutnem govoru, ki ga je Asad ob prisotnosti številnih političnih in verskih osebnosti podal med ramadanskim iftarjem, je sicer sirski predsednik opozicijsko koalicijo označil za "neuspeh".

Sirska nacionalna koalicija po njegovem prepričanju "ni zanesljiva in ne more igrati vloge pri reševanju krize". Obtožil jo je, da je na "plačilni listi več kot ene zalivske države" ter da za "terorizem krivi državo" namesto upornikov. Asad je pred tem že minuli četrtek, na dan vojske, izrazil prepričanje v zmago vladnih sil. "Če v Siriji ne bi bili prepričani v zmago, ne bi imeli volje za odpor niti za vztrajanje v več kot dveh letih napadov," je dejal, potem ko so vladne sile minuli teden znova zavzele ključne četrti v strateškem mestu Homs in s tem dosegle pomemben uspeh. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.