, 10:30  |  Svet

Drsenje v mentaliteto hladne vojne

Obama razočaran zaradi ruske podelitve azila Snowdnu

Ameriški predsednik Barack Obama je v torek dejal, da je "razočaran" nad odločitvijo Rusije, da nekdanjemu pogodbeniku Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwardu Snowdnu podeli azil. V oddaji Jayja Lena na televiziji NBC je tudi zagotovil, da država ne pretirava z opozorili o možnosti terorističnih napadov v arabskih državah. Kot je dejal Obama, odločitev Rusije v določeni meri odseva "izzive" v odnosih med državama. Državi sicer po njegovem prepričanju lahko sodelujeta na številnih področjih, kljub temu pa Rusija včasih "zdrsne nazaj v mentaliteto hladne vojne".

Kljub ostrim kritikam podelitve azila Snowdnu pa je Obama zagotovil, da se bo septembra udeležil vrha držav G20 v Sankt Peterburg. Ameriška zunanji in obrambni minister John Kerry in Chuck Hagel se bosta kljub napetostim glede Snowdna v petek srečala z ruskima kolegoma Sergejem Lavrovom in Sergejem Šojgujem. Na že prej dogovorjenem srečanju v Washingtonu se bo četverica pogovarjala tako o dvostranskih kot globalnih vprašanjih, so v torek potrdili na State Departmentu.

Obama je v oddaji Jayja Lena sicer govoril tudi o zadnji poplavi preplahov zaradi možnosti terorističnih napadov na diplomatska predstavništva ZDA po svetu. Zagotovil je, da ne pretiravajo z opozorili o možnosti napadov v času, ko prihaja do kongresnega upora proti tajnim programom nadzora Američanov, ki jih je razkril prav Snowden. Američane je opozoril, naj bodo previdni na dopustu in naj spremljajo spletno stran State Departmenta glede groženj terorističnih napadov. Obenem pa je dejal, da imajo Američani veliko več možnosti, da umrejo v prometni nesreči kot v terorističnem napadu. Na vprašanje, zakaj je potem treba imeti tajne programe nadzora komunikacij Američanov, pa je Obama odgovoril, da so ti programi odločilen del boja proti terorizmu.

Poleg tega se je Obama v oddaji tudi postavil v bran homoseksualcem. Rusija je sprejela zakon, ki pred zimskimi olimpijskimi igrami leta 2014 prepoveduje "homoseksualno propagando". "Nimam potrpljenja za države, ki ustrahujejo homoseksualce," je dejal Obama, ni pa razložil kaj to pomeni. Dopisniki Bele hiše, ki jih je pokojna Helen Thomas opredelila za "poslušne kužke", so bili sicer užaljeni, ker je Obama svoje mnenje o aktualnih dogodkih objavil na komičnem programu. "Skušamo komunicirati z Američani tam kjer so," je na to v torek odgovoril tiskovni predstavnik Bele Hiše Jay Carney. "Gledalci večernih oddaj niso nujno bralci časopisov ali tiskovnih agencij. Nekaj njegovih poglobljenih intervjujev je bilo opravljenih v ne-tradicionalnih okoljih. Nikoli ne več kaj boš dobil," je Carney odgovoril novinarjem.

Medtem je Obama odpovedal napovedano srečanje z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom zaradi odločitve Rusije, da nekdanjemu pogodbeniku ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwardu Snowdnu odobri enoletni azil, so danes sporočili iz Bele hiše. V Kremlju so že izrazili razočaranje. Obama se tako s Putinom ne bo srečal na štiri oči pred vrhom držav G20 v Sankt Peterburgu 5. in 6. septembra, vrha se bo pa vseeno udeležil. Obama naj bi sicer pred vrhom G20 potoval v Moskvo na srečanje s Putinom, a je to srečanje zdaj odpovedal.

Predstavnik Bele hiše je sporočil, da je odobritev azila Snowdnu povečala obstoječe napetosti med državama, poroča britanski BBC. "Z Rusijo bomo še vedno sodelovali pri vprašanjih, pri katerih lahko najdemo soglasje. A predsednik in njegova ekipa za nacionalno varnost sta prepričana, da v teh razmerah srečanje nima smisla," je danes povedal namestnik svetovalca za nacionalno varnost ZDA Ben Rhodes. Na odločitev Bele hiše se je že odzval Kremelj, iz katerega so sporočili, da so razočarani nad odločitvijo Obame. "Smo razočarani," je povedal Putinov svetovalec za zunanjo politiko Jurij Ušakov in dodal, da je odpoved srečanja očitno povezana s Snowdnom.

Ušakov je še pripomnil, da nastala situacija kaže na to, da ZDA še vedno niso pripravljene na enakovredne odnose med državama, a je dodal, da povabilo za Obamo še vedno velja. "Pripravljeni smo na sodelovanje z ameriškimi partnerji pri vseh ključnih vprašanjih na bilateralni ravni," je povedal Ušakov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.