Igor Mekina

, 15:30  |  Svet

Oblečeni v bombe

Pripadniki Al Kajde v Jemnu naj bi izdelali nov tekoči eksploziv, ki naj bi teroristom omogočal, da lastno obleko spremenijo v eksplozivno napravo

Po podatkih obveščevalnih služb so se teroristične organizacije v zadnjem času dejansko samo še razmnožile in postale bolj avtonomne.

Po podatkih obveščevalnih služb so se teroristične organizacije v zadnjem času dejansko samo še razmnožile in postale bolj avtonomne.
© Arhiv Mladine

Zapiranje veleposlaništev ZDA in njenih zaveznic po severni Afriki in Bližnjem vzhodu so v nekaterih ameriških mediji že pospremili komentarji, ki v tem zapiranju vidijo dokaz, da tajni programi nacionalne varnostne agencije (NSA), ki jih je razkril Edward Snowden, res dajejo rezultate in da bi jih bilo treba ohraniti. Ameriška diplomatska akcija je zaradi nedavnih pobegov več tisoč obsojenih pripadnikov Al Kajde iz zaporov verjetno utemeljena, vendar ni mogoče izključiti niti možnosti, da ima svojo psihološko-propagandno dimenzijo.

Nekaj zelo podobnega morda velja tudi za informacije o novih terorističnih grožnjah, le da bodo v primeru potrditve teh informacij posledice za mednarodna potovanja še precej večja. V ameriških medijih so se namreč pojavile informacije  o tem, da naj bi pripadniki Al Kajde (po vsej verjetnosti gre za skupino ki deluje v Jemnu), uspeli izdelati nov tekoči eksploziv, ki ga s sedanjimi metodami detekcije ni mogoče zaznati in ima vrsto zelo nevarnih lastnosti. Novi eksploziv naj bi namreč omogočil, da teroristi lastno obleko spremenijo v eksplozivno napravo. Eden od visokih ameriških uradnikov, ki naj bi informacije o tem potrdil za ameriške medije, je eksploziv in novo metodo opisal kot 'genialno'. Za teroriste naj bi bilo namreč dovolj, da obleko terorista potopijo v nov eksploziv in jo nato posušijo. Novo tehniko naj bi iznašli pripadniki jemenske veje Al Kajde na Arabskem polotoku (AQAP), v okviru katere deluje tudi kemik in eden od najbolj iskanih izdelovalcev sofisticiranih bomb, Ibrahim al-Asiri.

Al-Asiri naj bi bil 'avtor' več bombnih napadov, pri čemer naj bi se specializiral prav za različne metode prikrivanja bomb, vključno z bombami skritimi v spodnje perilo, bombe brez kovinskih delov, bombe v čevljih, tiskalnikih in celo v telesa teroristov implatiranih bomb. Al-Asiri je na vrhu 25 najbolj iskanih teroristov v Jemnu in po podatkih jemenske vlade naj bi načrtoval tudi napade v Sani, glavnem mestu Jemna. Jemenska vlada za informacije o vsakem od omenjenih teroristov ponuja 5 milijonov rialov oziroma okoli 23.000 evrov, kar glede na nevarnost, ki jih omenjeni predstavljajo, niti ni visok znesek. Teroristi so v zadnjem času sicer svet presenetili z izdelavo domačih TATP in PETN eksplozivov s pomočjo sredstev, ki so v prosti prodaji.

Prejšnji mesec je direktor ameriške agencije za varnost v letalskem prometu John Pistole razkril podatke o bombi v spodnjem perilu, ki so jo ameriški obveščevalci pridobili od dvojnega agenta in ki bi jo morda lahko odkrili tudi z detektorji pri vstopu v letalih. Vendar prav omenjeni odgovor, ki dopušča možnost, da takšne bombe detektorji morda tudi ne bi odkrili, med letalskimi strokovnjaki povzroča novo zaskrbljenost. Omenjeni eksploziv in nova metoda uporabe eksplozivnih oblek ter bomb, ki bi bile s kirurškimi posegi vsajene v telesa teroristov, bi v povezavi z več tisoč pripadniki Al Kajde, ki so bili v zadnjem mesecu uspešno osvobojeni iz različnih zaporov po vsem Bližnjem vzhodu, lahko postali pravi razlog za doslej najbolj drastično zapiranje ameriških veleposlaništev in poziv ameriškim državljanom, da takoj zapustijo države v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu. Opozorila je izdal tudi Interpol, teroristične aktivnosti pa naj bi potekale v več državah, ki so bile pozvane k sodelovanju.

Vse to je precej neprijetno predvsem za ZDA, ki so v zadnjem času ob različnih revolucijah predvsem v Libiji in Siriji pomagale silam, ki so na seznamu terorističnih organizacij. Pri tem so se ZDA za 'humanitarne intervencije' odločile zaradi domnevno nasilnega ravnanja vojske in policije v Siriji in Libiji, medtem ko so ob nedavnem nasilju v Bahrajnu in državnem udaru v Egiptu (ki ga s temi besedami v ZDA ne imenuje nobena državna institucija) in več sto pobitih protestnikih v Kairu, ameriški diplomati ostali popolnoma brez komentarjev. Ob tem je ameriški predsednik Barack Obama že maja leta 2011, takoj po likvidaciji Osame bin Ladna, zatrdil, da je Al Kajda na poti popolnega poraza, ter da se preostali teroristi »ukvarjajo bolj z vprašanjem lastne varnosti, kakor pa z razmišljanjem o pripravi novih napadov na nas«. Po podatkih obveščevalnih služb pa so se teroristične organizacije v zadnjem času dejansko samo še razmnožile in postale bolj avtonomne.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.