, 16:00  |  Družba

Post od sončnega vzhoda do zahoda

Za muslimane danes še zadnji dan ramadanskega posta, zaradi vročine je bil letos zahtevnejši

Bajramska molitev v Ljubljani v športni dvorani na Kodeljevem.

Bajramska molitev v Ljubljani v športni dvorani na Kodeljevem.
© Denis Sarkić

Za večino muslimanov po vsem svetu se bo z današnjim sončnim zahodom končal mesec ramadan, ki ga zaznamuje post od zore do mraka. Ob vročih dneh v naših krajih je bila letos za vernike zahtevna predvsem odpoved tekočini, a verniki so tudi to zmogli, pravi Nevzet Porić iz Islamske skupnosti v Sloveniji. Koncu posta sledi tridnevni praznik bajram. Sveti mesec ramadan se je začel 8. julija po sončnem zahodu, naslednje jutro pa so se verniki začeli postiti.

Letos je bilo zelo težko, ker je zelo vroče, a iskreni verniki, ki to sprejmejo kot versko obvezo, so se temu posvetili in to prakticirali, je pojasnil Porić. Vnos tekočine in tudi hrane v organizem so verniki po njegovih besedah nadoknadili v večernem oziroma nočnem času. Po sončnem zahodu se namreč verniki v času postnega meseca zberejo pri molitvi, ki ji sledi večerja - iftar. V Islamski skupnosti v Sloveniji so tako letošnji prvi dan posta že peto leto zapored pripravili iftar v Ljubljani na zemljišču, namenjenem gradnji džamije. Pred nekaj dnevi pa so v ljubljanskih Dravljah organizirali donatorski iftar, na katerem so zbrali 40.000 evrov za džamijo, navaja Porić. Položitev temeljnega kamna za džamijo je sicer predvidena za 14. septembra.

Post od sončnega vzhoda do zahoda v času meseca ramadana je ena od islamskih praktičnih dolžnosti. Po Porićevih besedah za post obstajajo olajšave za tiste, ki opravljajo težka fizična dela in druge, ki se nimajo možnosti postiti. Obveznosti se lahko v tem času izognejo in jo nadoknadijo v teku naslednjega leta. V času posta od zore do sončnega zahoda se verniki odrekajo vsem dobrinam in posvečajo molitvi, po Porićevih besedah se skušajo tako približati Bogu. "Poskusili smo razumeti več kot milijardo ljudi na svetu, ki nimajo dovolj hrane za normalno preživetje. Organizirali smo iftarje, ponudili gostoljubnost svojim najbližjim, sosedom in prijateljem," je pojasnil. Po Porićevih besedah iz posta izhajajo kot močnejši verniki in močnejše osebe.

Postu sledi tridnevni bajram, ki je priložnost, da verniki svoje veselje in srečo delijo z družino, sorodniki, prijatelji in sosedi. Praznik bodo začeli s tradicionalnimi molitvami ob sončnem vzhodu. Islamska skupnost v Sloveniji bo v četrtek organizirala bajramske svečanosti v osemnajstih krajih v Sloveniji, centralna svečanost pa bo v Ljubljani na Kodeljevem z začetkom ob 5.15 zjutraj, kjer pričakujejo med tri in pet tisoč ljudi. Bajramsko molitev z začetkom ob 6.30 bo vodil mufti Nedžad Grabus, ki bo tudi nagovoril zbrane vernike. Bajram je po Porićevih besedah predvsem družinski praznik, verniki se med seboj obiskujejo, pripravijo kosila, večerje in druženja, za praznik pa je značilno tudi obdarovanje najbližjih.

Ramadan, ki mu evropsko govoreči muslimani, kot so Bošnjaki in Turki, za razliko od arabsko govorečih pravijo ramazan, je muslimanski sveti mesec, deveti v muslimanskem koledarju. Njegov začetek in konec izračunavajo na podlagi kroženja lune, zaradi različnih metodologij pa se izračun na nekaterih območjih sveta razlikuje. Za večino muslimanov po vsem svetu, med katere spadajo tudi verniki v Sloveniji, se post končuje danes. Popis prebivalstva v Sloveniji iz leta 2002 je pri nas zabeležil 50.000 muslimanov. Danes pa po podatkih Islamske skupnosti v Sloveniji pri nas živi med 80.000 in 90.000 muslimanov z vseh koncev sveta, večina jih prihaja iz Bosne in Hercegovine, navaja Porić. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.