, 17:00  |  Svet

Seksualno razdejanje po Strauss-Kahnu

Časnik razkril sočne podrobnosti iz obtožb o zvodništvu Strauss-Kahna

Zabave, ki se jih je udeleževal nekdanji generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn, so priče opisale kot "orgije s kupom vzmetnic na tleh", je danes objavil francoski časnik Le Figaro, ki se sklicuje na poročilo sodnikov, ki so odredili sojenje Strauss-Kahnu zaradi obtožb o zvodništvu. Strauss-Kahn in 12 drugih soobtoženih se bo moralo pred sodiščem zagovarjati zaradi obtožb o zvodništvu v okviru skupine zaradi domnevne prostitucijske mreže v francoskem mestu Lille.

Le Figaro je danes objavil izseke dokumenta, v katerem so sodniki predstavili razloge, zakaj so ukazali sojenje Strauss-Kahnu, s katerim se je podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić pogovarjal o njegovem morebitnem sodelovanju s srbsko vlado v vlogi svetovalca. Primer, ki je v Franciji znan kot afera Carlton, se vrti okoli obtožb, da so vidni poslovneži in visoki uslužbenci policije v Lillu vodili mrežo, ki je ugledne stranke oskrbovala s prostitutkami. Med drugim naj bi v hotelu Carlton v Lillu ter v hotelih drugod v Franciji in v ZDA organizirali seksualne zabave s prostitutkami. Sodniki sedaj preučujejo, če je Strauss-Kahn vedel, da so bile ženske na orgijah plačane za svoje mesene usluge. Strauss-Kahn to sicer vztrajno zanika. Po številnih pričevanjih prič, med drugim prostitutk, so sodniki v poročilu zapisali, da so bile seks zabave raznovrstno opisane kot "seksualno razdejanje" ali "pokol s kupom vzmetnic na tleh".

Sodniki so v poročilu poudarili, da pri tem ne gre za vprašanje "razuzdanosti", temveč ali je šlo za "naročeno storitev". Primer se vrti tudi okoli tega, ali je Strauss-Kahn pomagal organizirati te zabave. Sodniki v poročilu sklepajo, da so se zabave odvijale le, ko je bil zraven Strauss-Kahn. Poleg tega menijo, da je za zabave najel stanovanje. Odvetniki Strauss-Kahna pa so kritizirali odločitev sodišča po sojenju, ki bi se lahko pričelo naslednje leto, kot "neusmiljeno kampanjo sodišča" proti njihovi stranki. Strauss-Kahnu zaradi obtožb o zvodništvu sicer grozi do deset let zapora in denarna kazen do 1,5 milijona evrov.

Nekdanji generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn je v pogovoru za rusko televizijo povedal, da je njegove politične kariere konec in da trenutno deluje kot finančni svetovalec. "Politika je zame preteklost. Dandanes delujem kot svetovalec velikih podjetij v številnih državah po svetu - v Rusiji, Afriki in Latinski Ameriki," je za rusko televizijo Rosija 24 povedal Strauss-Kahn, ki je leta 2011 odstopil s položaja generalnega direktorja IMF. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.