Nina Šoštarič

, 19:00  |  Svet

Kdo bo koga v Gibraltarju?

Ribiški spor med Gibraltarjem in Španijo

Ozračje med Španijo in Gibraltarjem je že dlje časa napeto. Španija namreč še vedno ni prebolela dejstva, do so Britanci leta 1704 zavzeli Gibraltar. Tudi Gibraltarci jim ne ostajajo dolžni, v izdajanju je denimo kovanec za 3 funte, na katerem bo pisalo 'Gibraltar always British'. Gibraltarci se zelo zavzemajo za delno suverenost pod Veliko Britanijo, ki so jo potrdili že na dveh referendumih, prvič leta 1967 in drugič leta 2002. Leta 2006 so sprejeli novo ustavo, po kateri se zavzemajo za samoodločanje in Veliki Britaniji prepuščajo zgolj upravljanje z zunanjimi zadevami in obrambo.

Trenutni kaos je nastal, ker je Gibraltar v morje postavil betonske kocke, ki povečujejo morsko biodiverziteto. To metodo uporabljajo marsikje, med drugim tudi v Španiji. Prav tako je španski Greenpeace ravnokar sporočil, da imajo betonske čeri pozitivne učinke. Srž problema je v resnici v tem, da so si španski ribiči med ribolovom potrgali mreže, ki so jih vlekli po tleh. Tak način ribarjenja je sicer v EU ilegalen, vendar vlade v Madridu očitno ne moti.

Centralna oblast je uporabila že preverjeno taktiko in naročila carini, da pregleda vsak avto. S skrbnim opravljanjem svojega dela so povzročili do 7 urne zastoje. Ljudje so v razbeljenih avtomobilih čakali, da se po napornem tednu prebijejo domov, turisti so začudeno pogledovali naokrog. Gibraltar, ki meri manj kot 7 kvadratnih kilometrov, letno namreč obišče 12 milijonov turistov. Gibraltarska vlada je nemudoma poklicala v London in izrazila skrb za zdravje čakajočih. Med drugim je policija iz kolone vozil morala rešiti žensko ki je rojevala. Britanski sekretar za zunanje zadeve William Hague je sicer sporočil, da bodo Gibraltarju stali ob strani.

Gibraltarski ministri in prostovoljci so zaradi nevzdržne vročine delili plastenke z vodo, več ljudi pa se je šlo med čakanjem malo namočiti v morje. Gemma Araujo, županja španske La Linee, ki meji na Gibraltar, sicer ostro nasprotuje politiki iz prestolnice, saj se zaveda koliko stresa povzroča vsakodnevno čakanje na meji lokalnemu prebivalstvu. Za pomiritev razmer je že ustanovila delovno skupino, ki apelira tako na g. Picarda, g. Haguea in g. Garcia-Margalla, da umirijo žogo. V Gibraltarju namreč dela okrog 10.000 Špancev, ki zaradi politične krize in visoke brezposelnosti v domovini ne najdejo zaposlitve. Prav tako je zaskrbljujoča rast kriminala, saj zaradi nacionalističnih podpihovanj prihaja do vedno večih sporov med Španci in Gibraltarci. Vsak, ki doživi negativno izkušnjo na severni strani meje (tudi če je to zgolj razbito vetrobransko steklo), seveda po lokalni folklori zadevo napihne in obtoži špance za vse mogoče krivice na tem svetu. Res je v Gibraltarju, ki premore zgolj 30.000 prebivalcev, stopnja kriminala manj kot 1 odstotek, vendar pa tudi La Linea ni najnevarnejše mesto na svetu.

Prav tako so vsi nekako spregledali dejstvo, da ribiči očitno niso lovili rib v Španskih vodah. Gibraltarski predsednik vlade Fabian Picardo je sicer prosil Veliko Britanijo, da pošlje večje čolne za mornarico, ki bo ubranila gibraltarske vode pred Španijo. Kot član nacionalistične stranke GSLP je seveda moral povleči takšno potezo. Španski konzervativno desni zunanji minister Jose Garcia-Margallo je dodatno dvignil temperaturo s predlogom, da bi ljudem zaračunal 50 evrov takse za vstop in izstop iz Gibraltarja. Predlogi gredo tudi v smeri omejitve zračnega prostora, s čimer bi Španija blokirala gibraltarsko letališče.

Jasno je, da trenutna situacija najbolj hendikepira španske in tuje delavce, ki vsakodnevno več ur čakajo na prestop meje, da pridejo v službo. Hkrati pa najbolj trpijo tisti, ki zaradi skoraj 40-odstotne brezposelnosti preživljajo s tihotapljenjem v Gibraltarju neobdavčenih cigaret in alkohola. Morda bi morala petelinji boj končati županja Gemma Araujo, ki ima kot edina ženska političarka v tem sporu verjetno najbolj trezno presojo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.