, 11:00  |  Družba

»Popolna prepoved zimskih olimpijskih iger v Rusiji je enostavno nujna«

Stephen Fry s pozivom za odvzem OI Rusiji zaradi protigejevske zakonodaje

Stephen Fry: Ruski predsednik Vladimir Putin nikakor ne sme dobiti odobritve civiliziranega sveta.

Stephen Fry: "Ruski predsednik Vladimir Putin nikakor ne sme dobiti odobritve civiliziranega sveta."
© telegraph.co.uk

Priznani igralec in gejevski aktivist Stephen Fry je britanskega premiera Davida Camerona pozval, naj podpre gibanja, ki se trudijo, da bi Rusiji odvzeli zimske olimpijske igre 2014 v Sočiju zaradi protigejevske zakonodaje, ki so jo v državi sprejeli junija. Fry je v pismu položaj primerjal z letom 1936, ko so se igre odvile v nacistični Nemčiji. Fry se je obrnil tudi na člane Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) in njihovega predsednika Jacquesa Roggeja ter jih pozval, naj zavzamejo trdno stališče zaradi skupnih človeških vrednost, ki naj bi jih olimpijske igre predstavljale.

"Enostavno ni dovolj reči, ali bodo gejevski olimpijci v vasi varni ali ne. Popolna prepoved zimskih olimpijskih iger v Rusiji je enostavno nujna," je zapisal in dodal, da naj ZOI 2014 dodelijo Utahu ali Lillehammerju ali kjerkoli, "ruski predsednik Vladimir Putin pa nikakor ne sme dobiti odobritve civiliziranega sveta". Na koncu pisma se je Fry obrnil neposredno na Camerona, do katerega čuti najgloblje spoštovanje. "Kot voditelj stranke, ki sem ji nasprotoval vse življenje, ste pokazali neomajno in iskreno zavezanost pravicam LGBT," je zapisal. "Verjamem, da na koncu koncev vedno veste, kaj je prav in kaj narobe. Prosim, sledite temu občutku tudi zdaj," je Camerona pozval igralec.

V odzivu na pismo so iz britanske vlade po poročanju BBC sporočili, da je Cameron ruskemu predsedniku na srečanju v Londonu predstavil svojo skrb zaradi vse ostrejše zakonodaje na področju gejevskih pravic. Junija so v Rusiji sprejeli zakonodajo, ki predvideva visoke kazni za tiste, ki bi mladoletnim razlagali o homoseksualnosti. "Smo v nenehnem stiku z Mokom in britanskim olimpijskim komitejem, da bi zagotovili, da bodo igre potekale brez kakršnekoli diskriminacije," so poudarili pri britanski vladi. Tudi Mok je v odgovor na pismo dejal, da spoštuje Fryjevo mnenje in da je šport vsekakor "človekova pravica, ki mora biti dostopna vsem, ne glede na raso, spol ali spolno usmerjenost".

Ob rusko zakonodajo pa se je v oddaji na televiziji NBC The Tonight Show obregnil tudi ameriški predsednik Barack Obama. "Nimam potrpljenja za države, ki poskušajo pripadnike LGBT zastraševati ali pa jim škodujejo," je poudaril. Na drugi strani pa je ameriški gejevski umetnostni drsalec Johnny Weir dejal, da ne bi bojkotiral iger v Rusiji. "Napad na Rusijo je bedast. Saj ni ruska javnost kriva, da je njihova vlada tako fanatična in ustvarja toliko problemov za manjšinsko skupino," je poudaril. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.