, 18:15  |  Svet

Krvavo nadaljevanje egiptovske pomladi

Iz tujine obsodbe policijskega nasilja v Kairu in pozivi k dialogu - Slovenskim državljanom na MZZ odsvetujejo vsa potovanja v Egipt

Iz številnih držav prihajajo zaskrbljeni odzivi na dogajanje v Kairu, kjer se je posredovanje varnostnih sil za odstranitev dveh protestnih taborov sprevrglo v prelivanje krvi z več deset mrtvimi. Nasilje so "najostreje obsodili" v ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Nato in EU pa so pozvali h končanju nasilja in dialogu. Nasilje je ostro obsodil tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Kot je sporočil njegov tiskovni predstavnik, generalni sekretar "obžaluje, da so egiptovske oblasti za odgovor protestnikom izbrale nasilje", v katerem se zdi, da je umrlo ali bilo ranjenih več sto ljudi.

Ban vse Egipčane poziva, naj usmerijo prizadevanja v dosego sprave, ki ne bi izključevala nikogar, je dejal njegov predstavnik Martin Nesirky. Po besedah Bana je poleg tega treba razhajanja v pogledih na nadaljnjo pot države izražati "na spoštljiv in miren način". Uporabo sile proti protestnikom v Egiptu je ostro obsodila tudi Bela hiša in izrazila nasprotovanje uvedbi izrednih razmer v državi. "Že večkrat smo pozvali egiptovsko vojsko in varnostne sile, naj se vzdržijo, ter vlado, naj spoštuje univerzalne človekove pravice svojih državljanov, tako kot smo pozvali protestnike, naj demonstrirajo mirno," je medijem sporočil tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

"Nasilje bo zgolj še dodatno zapletlo možnosti napredka v iskanju dolgoročne stabilnosti in demokracije. Je tudi v popolnem nasprotju z obljubami prehodne vlade, da si bo prizadevala za spravo," je še izjavil Earnest na otoku Martha's Vineyard v ameriški zvezni državi Massachusetts, kjer ameriški predsednik Barack Obama trenutno preživlja počitnice. Earnest je še pojasnil, da predsednik ZDA pozorno spremlja dogajanje v Egiptu, ki je zahtevalo že več kot 120 mrtvih. Je tudi v rednih stikih s svetovalko za nacionalno varnost Susan Rice, je še pojasnil. Visoka zunanjepolitična predstavnica Catherine Ashton je zaradi dogodkov v Egiptu izrazila "Veliko zaskrbljenost". Varnostne sile je v izjavi pozvala k zadržanosti, vse egiptovske državljane pa k izogibanju provokacij in stopnjevanju nasilja. Prepričana je, da "konflikti in nasilje nista prava pot za rešitev ključnih političnih vprašanj", izpostavila pa je tudi nujnost spoštovanja "svobode izražanja in mirnega zborovanja".

Zelo zaskrbljen nad situacijo v Egiptu je tudi generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen. Obe strani je pozval, naj se vzdržita nasilja in poskušata obnoviti politični proces. Zaskrbljenost je izrazilo tudi britansko zunanje ministrstvo, ki je obenem ponovilo, da je "sedaj čas za dialog in ne konflikt". K vrnitvi k pogajanjem in izogibanju stopnjevanja nasilja je pozval tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle. Kot je dejal v izjavi za novinarje, bi se morale vse strani vrniti k "političnemu procesu, ki bi vključeval vse politične sile". "Pozivamo začasno vlado in egiptovske oblasti, naj dovolijo mirne proteste, istočasno pa pričakujemo od drugih sil, da se distancirajo od nasilja, ne pozivajo k nasilju in ne uporabljajo nasilja," je dejal. Obe državi sta poleg tega obnovili opozorila svojim državljanom pri potovanjih v Egipt, predvsem glede tega, naj se tam izogibajo protestov, poroča AFP.

Na dogajanje v Egiptu se je kritično odzval tudi turški predsednik Abdullah Gül, ki je posredovanje policije proti protestnikom označil za "nesprejemljivo" in izrazil zaskrbljenost, da bi se razmere v Egiptu lahko stopnjevale v konflikt, podoben sirskemu. Iz kabineta turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana so medtem sporočili, da bi morala mednarodna skupnost, na čelu z Varnostnim svetom ZN in Arabsko ligo nemudoma posredovati za končanje "pokola".

Obsodbe prihajajo še iz drugih muslimanskih držav. Kot so sporočili z iranskega zunanjega ministrstva, Iran obsoja "pokol" in svari pred hudimi posledicami. Nasilje je obsodil tudi Katar, ki velja za glavnega podpornika Muslimanske bratovščine. Varnostne sile so danes v Egiptu sprožile operacijo za odstranitev dveh protestnih taborov, ki so jih na dveh trgih v Kairu postavili privrženci 3. julija odstavljenega predsednika Mohameda Mursija. Posredovanje se je sprevrglo v prelivanje krvi, v katerem je umrlo že več deset ljudi, po navedbah Muslimanske bratovščine pa celo več kot 2000.

Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je v luči najnovejšega dogajanja v Egiptu posodobilo varnostno opozorilo za potovanje v omenjeno državo. MZZ odsvetuje vsa potovanja v posamezne dele države ter svetuje izredno previdnost. Letovišča ob Rdečem morju sicer zaenkrat ostajajo relativno varna. Egiptovske varnostne sile so danes začele na silo prazniti dva protestniška tabora v Kairu, pri čemer je po navedbah Muslimanske bratovščine umrlo najmanj 200 ljudi. Na MZZ so ob tem pojasnili, da podatkov o morebitnih žrtvah med Slovenci trenutno nimajo.

Sicer pa zaradi aktualnih dogajanj v egiptovski prestolnici in drugih večjih mestih slovenskim državljanom na MZZ odsvetujejo vsa potovanja v Kairo, Aleksandrijo, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu, mesta Zgornjega Egipta, območje severnega in osrednjega Sinaja ter na obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Turistična središča in letovišča ob Rdečem morju medtem še naprej ostajajo relativno varna. A na MZZ vseeno svetujejo "previdnost, spremljanje virov informacij ter upoštevanje navodil lokalnih organov in organizatorjev potovanj". Slovencem v Egiptu tako na MZZ priporočajo redno spremljanje televizijskih in radijskih novic, obvestil oblasti, informacij, ki jih dajejo hoteli in turistične agencije. Svetujejo tudi izogibanje demonstracijam in večjim zborovanjem, središču mesta Kairo ter predsedniški palači in njeni okolici v kairskem predelu Heliopolis.

Kot je povedal Aleksander Gasser, ki dopustuje v Hurgadi, je stanje v tem priljubljenem počitniškem središču ob Rdečem morju povsem mirno. "Predvsem domačini, pa tudi turisti z enim očesom po televiziji spremljamo dogodke v Kairu, a vendarle se nam zdi, da nam teh 400, 500 kilometrov in pet, šest ur razlike po cesti med prestolnico in letovišči na Rdečem morju daje neko varnost, da nam vsaj v tem trenutku ni treba skrbeti in še vedno pravzaprav brezskrbno uživamo tukaj, kar nas je Slovencev, počitnice," je povedal. O pozivu MZZ zaenkrat še niso bili obveščeni, prav tako jih turistična agencija ni kaj posebej opozorila pred morebitno nevarnostjo. "Lahko pa, da se bo tudi to zgodilo. Vendar je tukaj sodelovanje med slovenskimi in lokalnimi vodiči odlično in mislim, da če bo do česa prišlo, da bomo tudi obveščeni," je še povedal Gasser za STA po telefonu iz Hurgade. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.