, 09:30  |  Politika

Posledice populizma SDS in njenega vodje

Pojbič meni, da je bil Velov imenovan na podlagi nezakonitih sklepov sveta agencije

Pojbič je dejal, da ga populizem in vodje v stranki ne zanimajo, pač pa ga zanima program in vsebina.

Pojbič je dejal, da ga populizem in vodje v stranki ne zanimajo, pač pa ga zanima program in vsebina.
© Arhiv Mladine

Nekdanji v. d. direktorja Agencije za varnost prometa Franc Pojbič, ki je pred kratkim izstopil iz stranke SDS in iz vseh njenih delovnih teles, meni, da so bili nekateri sklepi seje sveta agencije, na podlagi katerih je vlada v sredo za novega v. d. direktorja agencije imenovala Igorja Velova, nezakoniti. Zato je nad imenovanjem vlade presenečen. Komentiral je tudi svoj izstop iz SDS in združenja VSO.

Pojbiču je sicer v sredo potekel šestmesečni mandat vršilca dolžnosti generalnega direktorja Agencije za varnost, tako da je ukrepe vlade pričakoval. Vendar pa opozarja, da so bili sklepi, ki jih je sprejel svet agencije, nezakoniti. Kot navaja, bi morala biti seja sveta po poslovniku sklicana vsaj pet dni pred sejo in ne isti dan. Po njegovih navedbah je vprašljiv tudi podpis pod sklicem, saj da ni bil čitljiv in se sploh ni vedelo, kdo ga je podpisal. Prav tako je vlado na seji zastopal Bojan Žlender, ki pa po Pojbičevih navedbah o tem ni izkazal nobenega pooblastila.

Žlender je bil na seji tudi izvoljen za začasnega predsednika sveta agencije, čeprav agencija ne pozna tekočih poslov, navaja Pojbič. Hkrati je Žlender predlagal drugega kandidata za direktorja agencije, a Pojbič poudarja, da Velov na seji sveta sploh ni bil prisoten niti ni predstavil programa vodenja. Tudi sicer Velov po Pojbičevih informacijah nima dovolj delovnih izkušenj, kolikor jih za ta položaj zahteva zakon. Kot vodja ene izmed šol vožnje pa bi lahko bil tudi v konfliktu interesov. Po njegovem mnenju je nezakonit tudi sklep sveta agencije, s katerim so ustavili postopek imenovanja Pojbiča za direktorja agencije. Kot navaja Pojbič, ga je prejšnji svet predlagal vladi v imenovanje.

Vzrok za takšno ravnanje sveta Pojbič vidi v tem, da je "načel razna omrežja, vrtičke, ki so dokazano skorumpirani in so izvajali kazniva dejanja". Agencijo namreč po njegovih navedbah bremeni nekaj tisoč kaznivih dejanj, kar kaže tudi policijsko poročilo in inšpekcijski nadzor Davčne uprave RS. Dokumentacijo namerava predstaviti v petek na novinarski konferenci. Zaradi takšnih postopkov imenovanja bo zahteval "objektivno odgovornost ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela in Bojana Žlendra".

Pojbič je tudi komentiral nedavni izstop iz stranke SDS in iz vseh njenih delovnih teles ter iz združenja Vrednot Slovenske osamosvojitve (VSO) in z mesta predsednika 1. območnega združenja VSO. Pravi, da od organizacij ni imel nič drugega kot etikete. Dejal je, da ga populizem in vodje v stranki ne zanimajo, pač pa ga zanima program in vsebina. V stranki je bil sicer član odbora za obrambo in odbora za gospodarstvo, a v zadnjem letu in pol sploh ni mogel na teh področjih delovati, ker sploh niso sklicevali sej teh odborov.

SDS je sicer v torek na družbenem omrežju Twitter zapisala, da ni pomembno, ali delaš to, kar ti koristi, ampak tisto, kar je prav. "Kdor odide zaradi koristi, gotovo ne dela prav," so komentirali izstop. Za VSO pa si je Pojbič želel, da postane zrela civilna družba. "Danes je združenje daleč od tega, pač pa le zbujanje spominov," je povedal. Tako napoveduje, da bo organiziral civilno družbe, ki bo politiki gledala pod prste.

Medtem je včeraj iz SDS izstopil tudi razvpiti nekdanji tržiški župan Pavel Rupar. Po poročanju Dela so poleg njega izstopne izjave na sedež SDS in v vednost predsedniku stranke Janezu Janši poslali tudi njegova mati Ivana, soproga Marija in še štirje drugi družinski člani. Vzrokov za izstop iz stranke ni želel razkriti. "Vzrokov za to odločitev je veliko, a jih za zdaj ne bom razkrival javnosti. Lahko povem le, da smo o tem dejanju dolgo premišljevali, odločili pa se v trenutku, ki se nam zdi najbolj primeren," je Rupar dejal za Delo.

Rupar je sicer že oktobra lani zapustil občinsko svetniško skupino SDS v Tržiču, medtem ko iz stranke takrat ni odšel. Delo dodaja še, da je oktobra lani ob pretresih v tržiškem SDS-u in po tem, ko je bil septembra 2012 na kranjskem okrožnem sodišču v aferi Aquaplus obsojen na enoletno zaporno kazen in vračilo 40.000 evrov z obrestmi, dejal, da zaradi nestrinjanja ne hodi več na sestanke izvršilnega odbora SDS-a in svetniške skupine. "Naj se sami menijo, jaz bom pa deloval po svoje. Sicer pa do svoje smrti SDS in življenje dam za predsednika," je takrat izjavil Rupar. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.