, 10:45  |  Svet

»Včasih se znajdemo na drugi strani črte«

Washington Post: NSA redno kršila meje svojih pristojnosti

Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) je v zadnjih letih več tisočkrat kršila pravila varovanja zasebnosti ali delovala zunaj območja svojih pristojnosti, je v četrtek poročal ameriški Washington Post. Časnik se je do ugotovitev dokopal na podlagi notranje revizije NSA in drugih dokumentov, ki jim jih je zagotovil Edward Snowden. Eden od dokumentov, na katere se sklicuje Washington Post, kaže, da je NSA svojim zaposlenim naročala popravke poročil pravosodnemu ministrstvu in direktorju nacionalnega obveščanja, tako da so posamezne podrobnosti nadomestili z generičnimi izrazi.

Na nekem mestu je NSA na ta način pred svojimi nadzorniki prikrila nenameren nadzor nad ameriškimi državljani. Washington Post ob tem navaja primer iz leta 2008, ko je predmet nadzora postalo veliko število telefonskih klicev iz Washingtona, potem ko je program zamešal območni kodi za ameriško prestolnico - 202 - z mednarodno klicno kodo za Egipt - 20. Časnik je izpostavil še ugotovitve revizije iz maja 2012, da je bilo zgolj v minulih 12 mesecih zabeleženih 2.776 primerov "nepooblaščenega zbiranja, shranjevanja, dostopa ali distribucije pravno zaščitenih komunikacij". V večini primerov je do nadzora prišlo nenamerno, pogosto pa je šlo za malomarnost ali kršenje predpisanih postopkov.

"Smo agencija, v kateri delajo ljudje v kompleksnem okolju z velikim številom različnih regulatornih režimov, zato se včasih znajdemo na drugi strani črte," je za Washington Post ugotovitve komentiral visoki uradnik NSA, ki pa ni želel biti imenovan. Ameriški predsednik Barack Obama je prejšnji teden obljubil, da bo njegova administracija pregledala programe vladnega nadzora. Napovedal je še, da bo od kongresa zahteval, naj pregleda sporni del patriotske zakonodaje, ki dovoljuje zbiranje telefonskih podatkov.

Polemike o varnosti in zasebnosti je sprožil nekdanji pogodbeni sodelavec NSA Edward Snowden, ki se trenutno nahaja v Rusiji in kljub varnostnim pomislekom prek interneta ostaja v stiku z očetom. Ruski odvetnik Edwarda Snowdna je razkril, da je oče ameriškega žvižgača kljub drugačnim pravnim nasvetom s svojim sinom prvič stopil v stik prek interneta. "Očetovska čustva so se izkazala za močnejša od varnostnih pomislekov," je dejal odvetnik Anatolij Kučerena.

Kučerena je pojasnil, da sta Edward Snowden in njegov oče Lon pred kratkim klepetala prek interneta. Lon Snowden je sicer že prejel rusko vizo in naj bi sina kmalu tudi osebno obiskal. "Odločitev, da kontaktira Edwarda, je Lon Snowden sprejel neodvisno, v nasprotju s priporočili odvetnikov," je dejal Kučerena. Dodal je še, da kljub vsemu odvetniki obema še naprej ne priporočajo spletne komunikacije, tudi ne v primeru uporabe šifriranih sporočil, čeprav razumejo, da je Snowden "tehnološki strokovnjak".

Edward Snowden se nahaja v Rusiji, njegova točna lokacija pa zaradi varnosti ni znana. Skrivnost ostaja tudi, kdaj točno naj bi Lon Snowden prispel v Moskvo. "To je želja družine," je pojasnil Kučerena. Nekdanjemu pogodbenemu analitiku ameriške agencije za nacionalno varnost NSA Edwardu Snowdnu je Rusija v začetku meseca odobrila enoletni azil. ZDA ga iščejo zaradi izdaje zaupnih podatkov. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.