, 10:00  |  Družba

»Kar se je zgodilo v koncentracijskih taboriščih, ostaja nedoumljivo«

Merklova opozorila pred desničarskim ekstremizmom v Evropi

Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala k odločnemu boju proti skrajnemu desničarskemu ekstremizmu v Evropi in poudarila, da nemška vlada in velik del družbe nevarnost, ki jo predstavlja skrajno desničarstvo, jemljeta zelo resno. Merklova bo sicer kot prva nemška kanclerka v torek obiskala nekdanje nacistično taborišče Dachau. "Nikoli ne smemo sprejeti, da imajo tovrstna mišljenja mesto v naši demokratični Evropi. Vemo, da danes živimo v demokraciji. A prav tako vemo, da je ta demokracija nenehno v nevarnosti," je Merklova dejala v svoji tedenski video poddaji in poudarila, da je desničarski ekstremizem še vedno razširjen.

Dejala, da jo je "sram", da mora v Nemčiji policija preprečevati skrunjenje judovskih institucij in jih nenehno varovati. Merklova se sicer pripravlja na obisk nekdanjega koncentracijskega taborišča Dachau blizu Münchna, kamor se po njenih besedah odpravlja z občutkom sramu, saj to, "kar se je zgodilo v koncentracijskih taboriščih, ostaja nedoumljivo". Ob tem je povedala, da je bila ganjena, da jo je v nekdanje koncentracijsko taborišče povabil eden izmed preživelih, Max Mannheimer, sicer predstojnik odbora nekdanjih zapornikov Dachaua.

Nacisti so Dachau odprli leta 1933 kot koncentracijsko taborišče za politične zapornike le nekaj tednov potem, ko je Adolf Hitler prevzel oblast. Med drugo svetovno vojno je bilo v Dachauu zaprtih več kot 200.000 Judov, homoseksualcev, Romov, političnih nasprotnikov in vojnih ujetnikov. Več kot 41.000 jih je bilo ubitih ali pa so umrli zaradi lahkote ali bolezni, preden so taborišče osvobodili ameriški vojaki aprila 1945. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.