, 15:30  |  Politika

Gašpar Gašpar Mišič odstopil odstopil

Mišič odstopil s funkcije državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade

Gašpar Gašpar Mišič je po sestanku dejal, da ptički čivkajo, kdo je s kom povezan in tudi novinarji znate prisluhniti glasu ptic.

Gašpar Gašpar Mišič je po sestanku dejal, da "ptički čivkajo, kdo je s kom povezan in tudi novinarji znate prisluhniti glasu ptic".
© rtvslo.si

Gašpar Gašpar Mišič je potrdil, da je odstopil s funkcije državnega sekretarja v kabinetu premierke Alenke Bratušek, ostaja pa kandidat za predsednika uprave Luke Koper. V torek se je namreč odločil, da bo premierki ponudil odstop zaradi pritiskov, ki naj bi jih na njo izvajali zlasti koalicijski partnerji. Mišič je tudi danes po sestanku s premierko ponovil, da odstopa zato, ker želi ustaviti pritiske nanjo. Poudaril je, da v njegovem primeru ne gre za politično kadrovanje in da ni prosil za podporo ne Bratuškove ne kogar koli drugega, zato se tudi predsednica vlade do njegove kandidature ne bo opredeljevala.

O svojih navedbah glede pritiskov stranke SD na premierko je Mišič danes povedal, da je s svojo kandidaturo "zmotil skrbno načrtovano politiko kadrovanja". Po njegovih besedah je na Luko prisesanih kar nekaj posameznikov, ki jih je zmotila ta kandidatura. Na vprašanje, kdo so ti posamezniki, je Mišič odgovoril, da bo v primeru imenovanja za predsednika uprave njihova imena tudi javno objavil. O navedbah, da je SD blizu drug kandidat Bojan Brank, pa je Mišič po sestanku še dejal, da "ptički čivkajo, kdo je s kom povezan in tudi novinarji znate prisluhniti glasu ptic". Ob tem je jasno zatrdil, da je njegov namen priti v Luko Koper. Če bo sam vodil Luko, se, zatrjuje, ne bo ne kradlo in ne plenilo, saj je Luka preveč pomembna za razvoj mesta in države, je ponovil Mišič in dodal, da "ne bo dovolil, da se denarni tok odliva tako kot do sedaj".

Prepričan je, da Luka Koper potrebuje človeka, ki bo znal povezovati lokalne interese, interese Luke in države. Njen razvoj namreč pomeni napredek regije in države. Ob tem je dodal, da se čuti dovolj sposobnega za vodenje Luke in ima za to tudi kar nekaj izkušenj. Še vsaj do ponedeljka sicer ne bo jasno, ali bo Mišič izbran za predsednika uprave Luke. Če se bodo nadzorniki Luke Koper odločili, da Mišič ni primeren za predsednika uprave, pa bo ta svojo pot "z veseljem nadaljeval kot poslanec in še naprej delal v korist družbe in države", je napovedal v torek. Mišič je bil sicer kot poslanec v DZ izvoljen na listi največje parlamentarne stranke PS, ko ga je vlada imenovala za državnega sekretarja v kabinetu Bratuškove, pa ga je v poslanskih klopeh nadomestila Mirjam Bon Klanjšček.

Na morebitno imenovanje dosedanjega državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper so se že odzvali v NSi. Po njihovi oceni je Mišičevo imenovanje povsem neetično in nehigienično, saj naj bi šlo prvovrsten vpliv politike na gospodarsko družbo, kar ne more prinesti želenih gospodarskih rezultatov. V NSi med drugim izpostavljajo, da je Gašpar Gašpar Mišič tudi brez izkušenj, ki so pri vodenju tako pomembnega in velikega podjetja, kot je Luka Koper, nujno potrebne. Sprašujejo se, "ali bo vlada svoje vlečne konje sedaj vpregla v ladje" in čemu takšen interes koalicije, da Gašpar Mišič postane predsednik uprave luke.

Kot so zapisali, ima vlada v skladu z zakonom pravico, da kadruje v podjetjih v državni lasti. Problem pa je, da kadruje nekompetentne in nestrokovne ljudi. "Glavna referenca je članska izkaznica ene izmed vladnih strank," ugotavljajo v NSi. Tovrstno politično kadrovanje pa po njihovem mnenju dokazuje, da je skrajni čas za prodajo podjetij v državni lasti. Sicer pa so v omenjeni stranki spomnili tudi na izjavo premierke Bratuškove, ki je 27. februarja v državnem zboru dejala: "Kdor bo v tej zgodbi iskal osebne koristi ali kratkoročni prestiž, nima v njej kaj iskati." A v NSi ugotavljajo, da to ne drži. Opažajo namreč, da "v tej vladni zgodbi postaja vse bolj ključno iskanje osebnih koristi" in da koalicija dnevno nastavlja svoje "zaslužne" politične kadre na vodstvene položaje v državnih podjetjih.

Medtem pa prvak SD Igor Lukšič meni, da politik ne sme izkoristiti svoje funkcije zato, da bi lažje prišel na gospodarsko. Zanikal je pritiske na premierko Alenko Bratušek glede kandidature Mišiča za vodjo uprave Luke Koper. Tudi če bo tja imenovan, pa s strani SD za koalicijo ne bo političnih posledic, saj gre za stvar gospodarstva, pravi Lukšič. "Če je nekdo na lastno željo prišel na položaj državnega sekretarja v vladi, naj to funkcijo opravi do konca. Če je prišel v spor z lastnimi načeli in ne more več delati za to vlado, potem naj mirno gre in naj bo jasno, da ni prišel s pozicije, ki je politična, na gospodarsko," je dodal.

Ob tem je predsednik koalicijske SD zanikal očitke Mišiča, da naj bi pritiskal na Bratuškovo, saj da o njegovi kandidaturi za predsednika uprave Luke ne odločajo premierka ali koalicija, ampak nadzorniki. Zato po Lukšičevem mnenju niti ne bi imelo učinka, tudi če bi kdor koli pritiskal na Bratuškovo v zvezi s tem, je pa zagotovo težava tako za njo kot za stranko PS, ker je Mišič zaposlen v premierkinem kabinetu kot državni sekretar, navaja Lukšič. Predstavil je tudi načelna stališča, ki bi jih pri odločanju o postavitvi nekoga na določeno funkcijo morali upoštevati odgovorni. Kot pravi, bi moral biti nekdo vsaj leto dni izven politike, da bi šel lahko na neko gospodarsko funkcijo.

Težava tudi ni v tem, ali je nekdo član neke stranke ali ne, vendar pa je treba upoštevati ustrezno izobrazbo, predhodne izkušnje, izkušnje pri vodenju tovrstnih podjetij in konflikt interesov, pravi Lukšič. Brez upoštevanja teh kriterijev je po njegovi oceni zadeva ne samo politična, ampak politikantska. "Če je kdor koli sposoben gospodarstvenik, potem naj ostane v gospodarstvu. Naj ne gre v politiko zato, da bo potem preskočil nekaj stopnic in prišel do neke pozicije, do katere ne bi mogel tako hitro priti, če bi ostal v gospodarstvu," je bil jasen Lukšič.

Neposredno o kandidaturi Mišiča za predsednika uprave Luke Koper Lukšič ni želel govoriti in je dejal le, da se za kandidaturo odloči sam. Če bo do imenovanja Mišiča na ta položaj tudi prišlo, pa političnih posledic za koalicijo - vsaj kar se tiče SD - ne bo, je zatrdil. "Slovenija je zdaj preveč destabilizirana, da bi kdor koli od teh posameznikov s svojimi kandidaturami lahko vplival na trdnost koalicije ali ogrožal stabilnost te vlade, še zlasti zato, ker ta odločitev ni v rokah koalicije, ampak nadzornikov," je pojasnil. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.