, 09:15  |  Svet

Razmere v Egiptu vse bolj negotove

EU ustavila dobavo orožja Egiptu, Mubarak kmalu na prostosti

Zunanji ministri EU, med njimi šef slovenske diplomacije Karl Erjavec, so v Bruslju na izrednem zasedanju o Egiptu izrazili zaskrbljenost nad razmerami v tej državi. Obsodili so nasilje egiptovskih oblasti nad civilnim prebivalstvom in se dogovorili za ustavitev dobave vojaške opreme. Kot je pojasnil minister Erjavec, so na sestanku suspendirali izvozne licence za dobavo vojaške opreme in opreme, ki bi omogočala represijo nad prebivalstvom v Egiptu.

Ministri so se tudi dogovorili, da bodo v luči zadnjih dogodkov v Egiptu pregledali finančno pomoč tej državi, pri čemer so poudarili, da ukinitev finančnih inštrumentov ne sme prizadeti civilnega prebivalstva. Dogovorili so se, da se nadaljuje s finančno podporo, namenjeno za delovanje civilno-družbenih organizacij, je povedal Erjavec. Ocenil je, da je bil sestanek koristen in v pravem trenutku, razprava pa je po njegovih besedah pokazala, da visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton uživa popolno zaupanje za nadaljevanje pogovorov z egiptovskimi oblastmi.

Zunanji ministri so po Erjavčevih besedah ocenili, da so razmere v Egiptu kritične in da se delitve v egiptovski družbi povečujejo. Erjavec je slovenskim turistom odsvetoval potovanje v Egipt, ker so razmere v državi negotove in težko jamčijo varno preživljanje počitnic v turističnih krajih. Slovensko zunanje ministrstvo po novem odsvetuje vsa potovanja v Egipt zaradi aktualnega dogajanja v egiptovski prestolnici in drugih večjih mestih. Žarišča nemirov in nasilja po navedbah spletne strani MZZ ostajajo zlasti Kairo in Aleksandrija, mesta v delti Nila, mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said), mesta Zgornjega Egipta (Luksor in Asuan), območje severnega in osrednjega Sinaja ter obmejna območja z Libijo, Sudanom in Izraelom.

V turističnih središčih in letoviščih ob Rdečem morju Šarm El Šejk, Dahab, Hurgada in drugod doslej ni prišlo do večjih protestnih zbiranj, vendar tega ni možno izključiti. Letališče v Kairu po trenutno znanih podatkih ni vključeno v nemire in nasilna zbiranja, zato je tranzit preko njega zaenkrat varen, navajajo na MZZ. Tistim slovenskim državljanom, ki se nahajajo v Egiptu, svetujejo izredno previdnost, upoštevanje napotkov in usmeritev pristojnih lokalnih oblasti ter vzdrževanje kontakta s slovenskim veleposlaništvom v Kairu.

Medtem je egiptovsko sodišče včeraj odredilo pogojno izpustitev nekdanjega egiptovskega voditelja Hosnija Mubaraka iz pripora v primeru korupcije. Za zdaj ni znano, kdaj bo Mubarak izpuščen, se pa tožilstvo na odločitev o izpustitvi ne more pritožiti, ker jo je sprejelo prizivno sodišče. Kot je včeraj na državni televiziji pojasnil predstavnik notranjega ministrstva za zapore Mostafa Baz, bodo prihodnja ravnanja potekala v sodelovanju s tožilstvom. "Potekalo bo usklajevanje z državnim tožilstvom o tem, ali bo izpuščen ali pa ga želijo v drugih primerih," je dejal.

Ko je namreč sodišče v preteklosti že odobrilo Mubarakovo izpustitev, je tožilstvo proti njemu nato vložilo nove obtožbe, da bi ga zadržalo v priporu. Sprva je bilo precej nejasnosti glede tega, kdaj bi Mubaraka dejansko lahko izpustili iz pripora. Časnik Al Ahram je najprej poročal, da bo ostal v priporu vsaj še 48 ur do odločitve sodišča glede pritožbe tožilstva. Mubarakov odvetnik Farid al Dib je medtem za egiptovsko televizijo Al Hajat dejal, da bo njegov klient izpuščen v četrtek, potem ko bodo opravljene "vse potrebne formalnosti". Sodišče je odločitev o Mubarakovi izpustitvi sicer sprejelo na današnjem zaslišanju v zadnjem od štirih primerov, ki potekajo proti nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku - trije zadevajo korupcijo, eden pa smrt protestnikov leta 2011.

Mubarak je v tem zadnjem primeru državi že vrnil 600.000 ameriških dolarjev, kolikor naj bi znašala vrednost spornih daril, ki jih je prejel od državnega medijskega podjetja, in tako je ta zadeva zaključena. V ponedeljek je sodišče odredilo izpustitev proti plačilu varščine v tretjem primeru, ki je prav tako povezan s korupcijo. 85-letni Mubarak je bil lani obsojen na dosmrtno zaporno kazen, ker ni preprečil ubojev 850 protestnikov med vstajo proti njegovemu režimu februarja 2011. Vendar je sodišče po njegovi pritožbi lani odredilo ponovno sojenje. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.